Ekin Can Göksoy’a 6 soru | Can Öktemer

Şubat 12, 2021

Ekin Can Göksoy’a 6 soru | Can Öktemer

En son okuduğunuz kitabın adı nedir?  İzlenimlerinizi öğrenebilir miyiz?

En son okuduğum kitap İletişim Yayınları’ndan 2019 yılında Saliha Nilüfer çevirisi ile çıkan, James Hogg’un “Bağışlanmış Bir Günahkârın Özel Anıları ve İtirafnamesi” isimli erken 19. yüzyıl romanı.

Roman çeşitli sebeplerden ayrı düşmüş iki kardeşin ilişkisini anlatırken, kadının toplumdaki yeri, dinin işlevi, bağnazlık ve sınıf-aile ilişkileri üzerine derinlikli bir uslamlama. Öte yandan, biçimsel olarak da aynı olayı önce dışarıdan bakan bir editörün yorumu ve üslubuyla, sonrasında da yayınlanan asıl metin olarak sunulan, kardeşlerden birinin güncesi şekliyle vermesi bakımından dönemi çerçevesinde ilgi çekici bir eser.

Son okuduğunuz kitapta, en beğendiğiniz cümle ya da alıntı nedir?

“Ama bağnazın ya da ikiyüzlünün yapmacıklı lakırdısı karşısında hiçbir mantık yürütme kâr etmez. İsterseniz ömrünüzün sonuna dek münakaşa edin, asla yanılmayan o yaratık muhakkak haklı çıkmalıdır.” sf. 34

Yeni bir kitaba başlamadan önce arkadaşınızdan mı tavsiye alırsınız, kitap eklerinden mi yararlanırsınız yoksa tamamen sezgilerinizle mi hareket edersiniz?

Birkaç arkadaşımın özellikle tavsiyeleri önem teşkil eder, fakat daha çok sezgilerimle hareket ettiğimi söylemeliyim.

Keşke bu kitabı ben yazsaydım dediğiniz bir kitap var mı?

Gabriel Garcia Marquez’den Yüzyıllık Yalnızlık ve Umberto Eco’dan Gülün Adı veya Foucault Sarkacı.

Yazdıklarınızı ilk olarak ne zaman gün ışığına çıkardınız ve ilk kimlere okuttunuz?

Kurmaca bir metin yazma eylemi benim için çok eski bir uğraş. Fakat bunun “edebiyat” olduğunu fark ederek yazdığım dönemlerde ilk okuttuğum kişiler genelde en yakınımda olan kişiler oldu. Tanımadığım ama görüşlerine değer verdiğim bir editör, yazar, ya da entelektüele okutma gayretinde hiç bulunmadım.

Belirli yazma alışkanlıklarınız var mı? Gürültülü bir yerde mi yoksa sessiz bir ortamda mı yazmaktan hoşlanırsınız?

Sanıyorum tek alışkanlığım bilgisayarda yazıyor olmak. Bilgisayarda yazmayı keşfettiğimden beri elime kalem alıp bir şey yazmadım galiba. Onun dışında her yerde çalışabilirim, nadiren sessizliğe ihtiyaç duyarım. Hem gece geç saatlerde hem sabah erken saatlerde çalışmışlığım vardır.

edebiyathaber.net (12 Şubat 2021)

Yorum yapın