“Edep Ya Hû” pek çok tabuyu yıkan bir tarihi roman!

Nisan 12, 2012

“Edep Ya Hû” pek çok tabuyu yıkan bir tarihi roman!

Edep Ya Hû, tarihimizin gizemli, şaşırtıcı, rengârenk sayfalarından yola çıkılarak kurgulanmış, zengin hayal gücüyle yazılmış bir roman. Her satırı sonsuz bir merakla okunan Edep Ya Hû’nun kahramanı, Yeniçeri Ocağı’nın ünlü 65. Orta’sına mensup bir acemi oğlan: Kız Ferhad. Bosna eyaleti Avliya nüfusundan kendi halinde bir ailenin çocuğu iken alınıp İstanbul’a getirilen, önce bir paşanın, sonra bir Yeniçeri ağasının kapatması olan, Atmeydanı’ndaki gizli bir zevk ve fuhuş yuvasında, buranın müdavimi haline gelen askerlere ikram edilen, duygulu, zeki, esprili Kız Ferhad…

Mehmet Anıl, dikkatle kurgulanmış romanı için tarihsel bir fon belirlemiş. Kız Ferhad’ın ve ağasının başından geçenleri okurken, Osmanlı’da baş gösteren Yeniçeri ayaklanmalarını, İstanbul’un zaman zaman nasıl kaynayan bir kazana dönüştüğünü ve boğularak katledilen Hünkâr Osman Han’ın öyküsünü de yaşıyoruz.  Edep Ya Hû, tek kelimeyle çarpıcı ve pek çok tabuyu yıkan bir tarihi roman!

MEHMET ANIL

1962 yılında İzmir’de doğdu. Liseyi Saint Joseph Koleji’nde okudu. Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden mezun oldu. AIESEC bursuyla İtalya’da Credito Italiano Bankası’nda staj yaptıktan sonra Türkiye’ye döndü. 1989 yılında kendi şirketini kurdu. 2001 yılından bu yana yalnızca edebiyatla ilgileniyor. Pembe Otobüs romanıyla 2008 Yunus Nadi Roman Ödülü’nü kazanan Mehmet Anıl, yaşamını İzmir’de sürdürüyor.

Mehmet Anıl’ın Can Yayınları’ndaki diğer kitapları:

Geri Gelmemek Üzere, 2003

Bitik, 2005

Pembe Otobüs, 2007

Forbes Cinayetleri, 2009

edebiyathaber.net (12 Nisan 2012)

Yorum yapın