“Edebiyat, Eleştiri ve Kurama Giriş” yayımlandı

Ekim 23, 2018

“Edebiyat, Eleştiri ve Kurama Giriş” yayımlandı

Andrew Bennett ve Nicholas  Royle’un “Edebiyat, Eleştiri ve Kurama Giriş” adlı kitabı, Deniz Tekin çevirisiyle Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Bu kitap, göz alan, merak uyandıran ve hayran bırakan bir enginlikte bilgiyle dolu.”
HÉLÈNE CIXOUS

Sayfalarını “Başlangıç” ile açan ve “Son” ile bitiren bu kitap; bilinen unsurlardan (“karakter”, “anlatı”, “yazar”) biraz daha alışılmadık olan unsurlara (“sırlar”, “haz”, “hayaletler”) uzanan çeşitli konuları barındırıyor. Bennett ve Royle, soyut “izm”kavramlarına bel bağlamak yerine, karmaşık fikirleri doğrudan edebi eserlerle örneklendirerek onları başarılı bir biçimde izah ediyor. Böylece sözgelimi Jane Eyre eserlerinin okunması, aynı zamanda ırk farklılıkları hakkında farklı düşünme yolları açarken; edebiyat ve gülme tartışmasında ise Chaucer, Raymond Chandler ve Monty Python’a da atıfta bulunuyor.

Her bölümü ilave okuma rehberiyle sona eren kitapta ayrıca sözlükçe ve bibliyografi de var. Kitabın dördüncü baskısı; hayvanlar ve çevre hakkındaki iki yeni bölümü içine katacak şekilde güncellenirken, okurlara yardımcı olacak bir web sitesi de okuma ve yazma hakkında indirilebilir bölümler sunuyor.

Çoğunlukla sıkıcı ve göz korkutucu biçimde teorik görülen bir alana yeni bir soluk getiren bu kitap, okurların hem okuma hem de çalışma edebiyatının heyecan verici olanaklarına kayıtsız kalmamasını sağlayacak…

Andrew Bennett

Romantizm ve romantizm sonrası döneme odaklanan Andrew Bennett özellikle Keats, Emily Brontë, Sylvia Plath, James Joyce, Kazuo Ishiguro, Philip Roth gibi isimler üzerinde araştırmalar yapmaktadır. Halen Bristol Üniversitesi’nde ders veren Bennett’ın Eleşiri, Edebiyat ve Kurama Giriş kitabının yanı sıra yine Nicholas Royle ile birlikte yazdığı This Thing Called Literature: Reading, Thinking, Writing (2015) isimli bir kitabı daha vardır. Diğer eserlerinden bazıları; The Author (2005), Katherine Mansfield (2004).

Nicholas Royle
1999 yılından beri Sussex Ünivesitesi’nde profesörlük yapan Nicholas Royle, Oxford Literary Review’ün editörlerinden biridir. Kitaplarından bazıları; Telepathy and Literature: Essays on the Reading Mind (1990), How to Read Shakespeare (2005), An English Guide to Birdwatching: A Novel (2017).

edebiyathaber.net (23 Ekim 2018)

Yorum yapın