Eco’nun çok tartışılacak vasiyeti

Mart 25, 2016

Eco’nun çok tartışılacak vasiyeti

19 Şubat’ta yaşamını yitiren Umberto Eco, en az 10 yıl boyunca kendisi ve yapıtlarıyla ilgili konferans, seminer gibi etkinlikler düzenlenmemesini istedi.

ANSA haber ajansında yer alan bilgilere göre, söz konusu vasiyet, Eco’nun eşi Renate Ramge tarafından, yazarın arkadaşı ve meslektaşı göstergebilimi uzmanı Patrizia Violi’ye aktarıldı.

Düşündürücü olduğu kadar eğlendirici ve şaşırtıcı açıklamalarıyla bilinen Umberto Eco’yu tanıyanlar bu sıradışı vasiyeti, “Tam onun karakterine uygun bir istek,” diye yorumlarken Patrizia Violi, “Bu da profesörün (Umberto Eco) son şakası,” ifadelerini kullandı. Umberto Eco’nun, ölümüne kadar uzun yıllardır çalıştığı Bolonya Üniversitesi Rektörü Francesco Ubertini ise, “Bu fikir, Eco’nun dahiliğinin bir ürünüdür. Bu kararı gülümseyerek ve anlayışla karşıladım, çünkü tam da Eco figürünü yansıtıyor. Hiç şüphesiz ki onun isteğine saygı göstereceğiz” diye konuştu. Umberto Eco’nun yakın arkadaşlarından Ivano Dionigi de, “Eco bu seçimiyle, diğer insanlardan başka bir kategoride bulunduğunu bir kez daha gösterdi,” dedi.

Öte yandan ANSA, İtalya’da Eco’nun bu vasiyetinin yerine getirileceğine kesin gözüyle bakıldığını, ancak yurt dışında buna uyulup uyulmayacağının kestirilemeyeceğini yazdı.

Kaynak: Medya Tava (25 Mart 2016)

Yorum yapın