“Dünyanın Sonundaki Mantar – Kapitalizmin Enkazlarında Yaşam İmkânı Üzerine” raflarda

Ağustos 8, 2023

“Dünyanın Sonundaki Mantar – Kapitalizmin Enkazlarında Yaşam İmkânı Üzerine” raflarda

Anna Lowenhaupt Tsing’in “Dünyanın Sonundaki Mantar – Kapitalizmin Enkazlarında Yaşam İmkânı Üzerine” adlı kitabı, Erdem Gökyaran çevirisiyle Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

‘Dünyanın Sonundaki Mantar’da çağımızın en tuhaf meta zincirlerinden biri olan matsutake mantarı üzerinden kapitalizmin bıraktığı enkaza karşı doğanın direnme biçimlerini, ormanın ve ağaçların hikâyelerini anlatıyor Anna Lowenhaupt Tsing.

Biyoloji, ekoloji ve genetik biliminden de beslenen Tsing, “kapitalist yıkım” ile “işbirliğine dayalı hayatta kalma” ilişkisi üzerine özgün bir incelemeye imza atıyor.

“Dünyanın Sonundaki Mantar” 21. yüzyılın antropoloji klasiklerinden.

“Uygarlığın temel ilkelerinin ötesine geçen gerçek hikâyeler anlatmanın yeni yollarını bulma vakti geldi. İnsan/Doğa ayrımından kurtulduğumuzda, tüm varlıklar yeniden hayat bulabilir, kadınlar ve erkekler dar görüşlü bir akılcılığın sınırlarına hapsolmaksızın kendilerini ifade edebilir. Artık gecenin karanlığında bir fısıltıdan ibaret olmayan bu hikâyeler, aynı anda hem gerçek hem masalsı bir nitelik taşıyabilir. Yarattığımız bu felakette hâlâ bir şeylerin canlı kalmış olmasını başka türlü nasıl açıklayabiliriz ki?”

Tsing gözü pek bir hikâye örüyor… Kesişen kültürlere ve doğanın dirençliliğine dair sürükleyici anlatısı modernite ve ilerleme hakkında yeni bir perspektif sunuyor.
Publishers Weekly

Tadımlık>>>

Yazar hakkında

Anna Lowenhaupt Tsing (1952) Amerikalı antroplog yazar. Eğitimini Yale (1976) ve Stanford (1984) üniversitelerinde tamamladı. “Cultural Anthropology” ve “Southeast Asian Studies Bulletin” gibi dergilerde pek çok makale yayımla­dı. “Friction: An Ethnography of Global Connection” (2004) adlı yapıtıyla The American Ethnological Society derneğinin kitap ödülünü kazandı. 2013 yılında Danimarka’da Aarhus Üniversitesi’ne profesör olarak kabul edildi ve Antroposen olgusuna yönelik disiplinler arası çalışmalara öncülük etti. 2015 yılında, matsutake mantarının küresel meta zincirinin hikâyesini anlattığı “The Mushroom at the End of the World: On the Possibility of Life in Capitalist Ruins” olumlu eleştiriler aldı ve ödüller kazandı.

edebiyathaber.net (8 Ağustos 2023)

Yorum yapın