“Dünden Bugüne Türkiye – Tarih, Politika, Toplum ve Kültür” raflarda

Aralık 22, 2016

“Dünden Bugüne Türkiye – Tarih, Politika, Toplum ve Kültür” raflarda

1482131083_0001275_dunden_bugune_turkiye_tarih_politika_toplum_ve_kultur_jpgProf. Dr. Metin Heper ve Prof. Dr. Sabri Sayarı’nın derlediği “Dünden Bugüne Türkiye – Tarih, Politika, Toplum ve Kültür” İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Temel bir başvuru kitabı olma özelliği taşıyan eser, alanında uzman 40’a yakın akademisyen ve araştırmacının kaleme aldığı makalelerden oluşuyor.

Eser Türkiye’nin, Osmanlı’dan Cumhuriyet’in kuruluşuna ve günümüz modern Türkiye’sinin oluşumuna kadar uzanan süreçte, tarih, kültür, politika, toplum, coğrafya ve ekonomi alanlarındaki “büyük serüven”ini konu ediniyor.

“Dünden Bugüne Türkiye – Tarih, Politika, Toplum ve Kültür” başlıklı bu kitapta, kimi zaman geriye de bakarak, Türkiye’nin 21. yüzyılın ikinci on yılının ortalarında, çeşitli alanlardaki görünümü ele alınıyor.Makaleler, görsel malzemeler ile zenginleştirilerek, titizlikle hazırlanmış geniş kapsamlı bir kaynakça ile okura sunuluyor.

Eserde yer alan makaleleri derleyen Prof. Dr. Metin Heper ve Prof. Dr. Sabri Sayarı, bu “büyük serüven”inin dönüm noktalarını ise şöyle açıklıyor: “Türkiye, 1920’ler ve 1930’lardan itibaren kültür ve zihniyet, kısaca uygarlık değişimi, 1940’lar ve 1950’lerden beri demokrasiyi yerleştirme süreci ve 1980’lerden beri de ekonominin dışa açılması gayretlerini yaşamıştır.”

“Tarih”, “Kültür”, “Politika”, “Toplum”, “Coğrafya” ve “Ekonomi” olmak üzere beş kısımdan oluşan eserde; Osmanlı Devleti’nin yükselişinden Birinci Dünya Savaşı’na, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna, Atatürkçülükten sivil-ordu ilişkilerine, anayasalar ve siyasal sistemden siyasal kültüre, din ve siyasete, çevre sorunlarından, nüfus ve göç hareketlerine, kentleşmeden sanayi, istihdam ve yoksullaşmaya, edebiyattan güzel sanatlara kadar birçok konu değerlendiriliyor.

Alanında uzman 40’a yakın akademisyen ve araştırmacı

Kitap, konularında uzman yerli ve yabancı akademisyen ve araştırmacıların kaleme aldığı makalelerden oluşuyor. Princeton Üniversitesi’nde Osmanlı ve Modern Türk Araştırmaları Kürsüsü’nden Atatürk Profesörü olarak emekli olan Prof. Heath W. Lowry’nin “Osmanlı Devleti’nin Yükselişi” isimli makalesiyle girişi yapılan tarih bölümü, M. Şükrü Hanioğlu’ndan Şevket Pamuk‘a kadar birçok önemli ismin araştırmalarını kapsıyor.

Uzun yıllar ABD ‘de Columbia, Princeton, Pennsylvania ve New York Üniversitelerinde öğretim üyeliği yapan Prof. Talat S. Halman’ın kaleminden edebiyat, Massachussetts Üniversitesi Sanat Tarihi Profesörü Walter B. Denny’den ise İkinci Dünya Savaşı’ndan günümüz Türkiye’sine uzanan süreçte sanatın gelişimi anlatılıyor. Politika bölümünde ise Metin Heper, Ali L. Karaosmanoğlu, Sabri Sayarı, Binnaz Toprak’tan Elisabeth Özdalga’ya kadar birçok önemli ismin araştırma yazıları yer alıyor.

Eserde makaleleriyle yer alan akademisyen ve araştırmacılar; Metin Heper, Sabri Sayarı, Fikret Adaman, Zehra F. Kabasakal Arat, Murat Arsel, F. Umut Beşpınar, Savaş Arslan, H. Tolga Bölükbaşı, Ali Çarkoğlu, Zeynep Çelik, Alev Çınar, Walter B. Denny, Clement H. Dodd, Tahire Erman, Ioannis N. Grigoriadis, Bülent Gültekin, Talât S. Halman, M. Şükrü Hanioğlu, Ahmet İçduygu, Ersin Kalaycıoğlu, Ali L. Karaosmanoğlu, Hasan Kayalı, Heath W. Lowry, Andrew Mango, Lenore G. Martin, Sean Mcmeekin, Ayşe Öncü, Ergun Özbudun, Elisabeth Özdalga, Şevket Pamuk, Ayşe Saktanber, David Shankland, Martin Stokes, Erol Taymaz, Orhan Tekelioğlu, Nathalie Tocci, Binnaz Toprak ve Kamil Yılmaz.

edebiyathaber.net (22 Aralık 2016)

Yorum yapın