”Dönüşüm” tüm heyecanıyla devam ediyor

Mayıs 20, 2023

”Dönüşüm” tüm heyecanıyla devam ediyor

Vuokku Hurme’un Yerli Yerinde adlı kitabı Can Çocuk Yayınları tarafından Nil Deniz Çıdanlı çevirisiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Finlandiya’nın ödüllü yazarı Vuokko Hurme’nin kaleme aldığı fantastik dizi ”Dönüşüm” de serüven, ikinci kitap Yerli Yerinde‘yle devam ediyor.

Lenna ve ailesi, tepetaklak şehirleri Kardum’dan gökyüzüne atlarlar ve alıştıkları hayatı bulutların ötesinde bırakırlar. Lenna her şeyin yerli yerinde olduğu Mabal’da yaşamayı öğrenmek ve yerçekimine alışmak zorundadır. Artık gökyüzüne düşmekten korkmasına gerek yoktur ama bu defa da gökyüzünden düşen şeylerle ilgili dikkatli olması gerekir. Mabal sakinleri korunaklı çatılar inşa edip kalkan işlevi gören şemsiyelerle dolaşırlar. Lenna, Mabal’da güvende olduğuna memnun olsa da atlayış sırasında kaybolan en iyi arkadaşı Jaan ve babası Teo’yu hiç unutmaz. Mabal’ın dışındaki adalarda yaşayan insanların varlığından haberdar olduğunda ise Jaan’ı bulmak için elinden geleni yapacaktır.

Geçen hafta yüzmeyi öğrendim. Bacaklarımla kollarımı suda hareket ettirdiğimde, ayaklarım yere değmese bile suyun üstünde kalabiliyorum. Herkesin böyle bir becerisi olacak değil ya!
 
Yeni gezegenim Mabal’da, ‘Maballı yüzüşünden belli olur!’ diye bir deyiş var. Galiba sonunda hakiki bir Maballı oldum.
 
Bir yıl öncesine kadar sıradan bir Kardumluydum. Kardum’da yaşarken Yeni Dünya hakkında hiçbir şey bilmiyordum. Hiç yüzmemiştim.
 
Mabal’da sık sık Kardum’daki hayatlarımızı düşünüyorum; kokuları, ev eşyalarını ve ardımda bıraktığım kitapların resimlerini… Eski evimizden güzel anılar aklıma geliyor. Babam, annem ve küçük kız kardeşim Rousku’yla Kardum’daki yaşantımızı düşünüyorum. Yiyecek ve su bulmanın zorluğu aklıma geliyor. Bazen komşumuz Kampala Amca Joosua ile Kampala Teyze Saram’ın evi aklıma geliyor. Karşı binada yaşayan uzun, kızıl saçlı ve parlak mavi gözlü en iyi arkadaşım Jaan hiç aklımdan çıkmıyor.

Vuokko Hurme Kurgu dışı, resimli kitap ve roman türünde çocuk kitapları yazarı ve sanat eğitmenidir. Hurme, kelime sanatı ve görsel sanatlar eğitimcisi olarak çalışmış, ahşap malzemeleri kurgu dışı çocuk kitaplarında yaratıcı bir şekilde kullanmıştır. 2021 yılında Finlandiya Kurgu Dışı Yazarları Derneği tarafından verilen Tietopöllö Ödülü’ne değer görülmüştür. Helsinki’nin Kallio bölgesinde yaşayan Hurme, taze kavrulmuş kahve kokusundan, tramvayların sesinden, yeni fikirler aramaktan, çocukların ilgisini çeken sorular sormaktan ve farklı şeyler icat etmekten hoşlanır.

edebiyathaber.net (20 Mayıs 2023)

“”Dönüşüm” tüm heyecanıyla devam ediyor” üzerine bir yorum

Yorum yapın