Dilara Balcı, “Yeşilçam’da Öteki Olmak” kitabı üzerine 19-20 Aralık’ta okurlarıyla buluşuyor

Aralık 12, 2023

Dilara Balcı, “Yeşilçam’da Öteki Olmak” kitabı üzerine 19-20 Aralık’ta okurlarıyla buluşuyor

Sinema tarihimiz üzerine birçok çalışması, film, afiş ve fotoğraf koleksiyonu bulunan Yaşar Üniversitesi Film Tasarımı Bölümü Dr. Öğretim Görevlisi Dilara Balcı, Ayrıntı Yayınları’ndan çıkan Yeşilçam’da Öteki Olmak adlı kitabı üzerine gerçekleştireceği söyleşilerde okurlarıyla buluşacak. Balcı, 19 Aralık Salı akşamı saat 18.00’de İBB Beyoğlu Sineması’nda, psikolog, sinema yazarı ve çizer Sezen Sayınalp moderatörlüğünde “Yeşilçam’da Ötekilerin İzini Sürmek” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirecek. 20 Aralık Çarşamba akşamı saat 19.00’da ise Frankeştayn Kitabevi’nde okurlarıyla buluşacak olan Dilara Balcı, ücretsiz olarak düzenlenen söyleşilerin ardından Yeşilçam’da Öteki Olmak kitabını da okurları için imzalayacak.

Türkiye sinemasında gayrimüslimlere dair yapılmış en kapsamlı araştırmalardan biri olarak görülen Yeşilçam’da Öteki Olmak, Ayrıntı Yayınları’nın Sinema Dizisi kapsamında yeniden yayımlandı. Dilara Balcı’nın ilk olarak 2013’te basılan bu önemli çalışması, daha sonra sinema ve televizyon yapımlarında “öteki” konusunu inceleyen çok sayıda kitap, kitap bölümü ve bilimsel makalenin kaleme alınmasına da öncülük etti.

1940-1977 yılları arasında çekilmiş doksan bir filmin değerlendirmesinden oluşan Yeşilçam’da Öteki Olmak, çözümlemeleriyle 1977 sonrasını da işaret ediyor. Bir yandan tarihselliği içinde Türkiye sinemasını ele alan kitap, sinemayı var eden oyuncusundan yönetmenine, laboratuvarcısından yapımcısına bütünlüklü bir fotoğraf sunuyor. Dilara Balcı, Yeşilçam’da Öteki Olmak’ta filmlerde yer alan “öteki”lerin karakter tahlillerini yaparken azınlıkların sinemadaki temsiliyet biçimlerini de ele alıyor: Bazen yalnız, isimsiz, gülünç, kimi zaman “hain”… Ve o insanların bu temsiliyetlerle iç içe geçmiş meslekleri…

Tiyatro ve edebiyat ile sinemanın etkileşiminin de bir yaklaşım olarak araştırmayı tamamladığı Yeşilçam’da Öteki Olmak’ta “öteki”lerin hikâyesi kavramsal bir eksen etrafında örülüyor.

Adres: İBB Beyoğlu Sineması – İstiklâl Cad. No:62 Beyoğlu/İstanbul

Frankeştayn Kitabevi – Lüleci Hendek Cad. 16/A Beyoğlu/İstanbul

Bilgi için: ayrintiyayingrubu.com

instagram.com/ayrintiyayinlari

twitter.com/AYRINTIYAYINEVI

facebook.com/ayrintiyayinevi

edebiyathaber.net (12 Aralık 2023)

Yorum yapın