Demans gerçeğiyle yüzleşmek için

Şubat 8, 2023

Demans gerçeğiyle yüzleşmek için

Fatma Gültan Turan’ın “Unutma Beni” adlı kitabı Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Fatma Gültan Turan’ın uzun yıllar demanslı kişilerle yaptığı çalışmalardan süzdüğü bilgi ve deneyimleri aktardığı bu kitap, bakım verenler için eşsiz bir kaynak. Demans olan kişilerin “saksı çiçeği” olmadıklarını, geçmişi, yaşantıları, sevdikleri, yakınları, arzularıyla birer birey olduklarını bize yeniden hatırlatıyor, unutulmaya yüz tutmuş hayatların çığlığını dile getiriyor:
Unutma Beni!

“Bildiğimizi, keşfettiğimizi, kontrolün elimizde olduğunu düşündüğümüz bir zamanda; yeniden, rotasız, haritasız, pusulasız, fırtınalı, keşfedilmemiş denizlerde yol almak zorunda kalacağımızı haber verir demans… Unutma Beni, demansla ilgili davranış problemlerini yönetmekte size yol gösterecek bilgileri basit, hatırlaması kolay bir şekilde birleştirme girişimidir.”

Tadımlık>>>

Yazar hakkında

Fatma Gültan Turan, klinik psikoloji yüksek lisans eğitimi sırasında ileri yaş ruh sağlığı ve demansa yönelik psikososyal yaklaşımlar üzerine çalışmalara başladı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından demans hastalarının yaşam kalitesi üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle kuvvetle önerilen Bilişsel Uyarım Terapisi eğitimini İngiltere’de, terapiyi geliştiren Prof. Dr. Aimee Spector’dan aldı. Uzmanlığını doktora düzeyinde geliştirmeyi sürdürürken ileri yaştaki bireyler, demans hastaları ve bakımverenlerinin yaşam kalitelerine katkıda bulunmayı amaçlayan çalışmalar yürüttü. Demans Dostu Yaşamlar adı altında yerel yönetimlerde ve huzurevlerinde gönüllü olarak psikososyal destek programları ve psiko eğitimler düzenledi. Sosyal medya alanında farkındalık çalışmaları yürüttü. Klinik psikoloji doktora tezinde araştırmalarına devam eden Turan, Down Sendromlu bireylerde demans konusunu incelemekte, öğretim görevlisi olarak çalışmalarına devam etmektedir. 

Yazarın Sayfası 

edebiyathaber.net (8 Şubat 2023)

Yorum yapın