“Deli İbram Divanı” bir ayda ikinci baskısıyla raflarda

Ocak 12, 2022

“Deli İbram Divanı” bir ayda ikinci baskısıyla raflarda

Ahmet Büke’nin yeni romanı “Deli İbram Divanı”nın ikinci baskısı Can Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Çağdaş öykü yazarı Ahmet Büke’nin geçtiğimiz kasım ayında ilk baskısı gerçekleştirilen romanı ‘Deli İbram Divanı’nın ikinci baskısı, raflardaki yerini aldı. Türk edebiyatında fazla işlenmemiş bir konu olan deniz ve denize ait kavramlarıyla dikkat çeken roman, bir ada hikayesi olarak okuyucunun karşısına çıkıyor.

Yazarın yetişkinler için kaleme aldığı ilk roman olma özelliği taşıyan ‘Deli İbram Divanı’nın ilk baskısı ise 12 Kasım tarihinde gerçekleşmişti. Bir ay içerisinde ikinci baskısını yapma başarısını yakalayan roman, Can Yayınları tarafından okuyucularla buluşturuldu. 

Türk edebiyatında fazla işlenmemiş bir konu olan deniz ve denize ait kavramlarıyla dikkat çeken ‘Deli İbram Divanı’ yoksul bir balıkçı ailenin öyküsünü konu alırken, insan ilişkilerini de gözler önüne seriyor. Roman, Ege insanının doğayla, tarihle, efsanelerle beslenen hayatı; adaletsizlik, gelir eşitsizliği sorunlarıyla harmanlanıyor ve bir ada hikayesi olarak kitap severlerin karşısına çıkıyor. Toplam 208 sayfadan oluşan romanın editörlüğü Mustafa Çevikdoğan, düzeltmeleri Burçin Gönül tarafından yapıldı.

2007 yılında, Viyana’da yayınlanan Wespennest isimli edebiyat dergisinin hazırladığı Türk Edebiyatı özel sayısında Büke’nin bir öyküsü Almancaya çevrildi ve Murat Gülsoy, Sema Kaygusuz, Birhan Keskin, Elif Şafak, Hasan Ali Toptaş, Ayfer Tunç, Ahmet Ümit isimleriyle birlikte çağdaş Türk edebiyatının temsilcisi olarak anıldı. Yazar, 2008 yılı sonbaharında düzenlenen dünyanın en büyük kitap fuarı olan Frankfurt Kitap Fuarı’nda onur konuğu ülke Türkiye’nin genç dönem Türk yazarları kataloğunda yer aldı. Büke, 2010 yılında Newsweek Türkiye Dergisi’nce Kırk Yaş Altı Türkiye’nin En İyi 20 Yazarı listesine girdi.

Ahmet Büke ve eserleri:

1970 yılında Manisa’nın Gördes ilçesinde doğan Ahmet Büke, ilk ve orta öğrenimini Gördes’te, liseyi İzmir Atatürk Lisesi’nde bitirdi. Bir süre ODTÜ Jeoloji Mühendisliği’nde okuyan Büke, 1997 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü’nden mezun oldu. Yazarın öyküleri, E Edebiyat, Adam Öykü, Ünlem, Patika, İmge Öyküler, Özgür Edebiyat, Eşik Cini, Notos, Yeni Yazı, Ğ, Sus, Har, Hece gibi edebiyat dergilerinde yayımlandı. Büke, Alnı Mavide isimli kitabıyla Oğuz Atay Öykü Ödülünü, Kumrunun Gördüğü ile 57. Sait Faik Hikâye Armağanı’nı aldı. Büke’nin yazdığı Ekmek ve Zeytin, eleştirmenler tarafından 2011 yılının en iyi beş kitabı arasında gösterildi. Mevzumuz Derin isimli gençlik romanı 2014’de Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği Yılın Gençlik Romanı ödülünü aldı. “100 Tuhaf Kitap” isimli kurgu dışı ilk eseri 2015 yılında basıldı. Ahmet Büke, 2017 yılında çocuklar için de yazmaya başladı. Aynı yıl Zeyno Kitapları Serisi ismini verdiği diziden “Eyvah, Babam Şiir Yazıyor!”, “Annemle Uzayda” ve “Neşeli Günler” isimli kitapları ödüllü çizer Sedat Girgin tarafından resimlendirildi. Büke, 2018 yılından Gökçe’nin Yolu isimli ilk çocuk romanını çıkardı. Büke’nin ilk çocuk öyküleri kitabı olan Kırlangıç Zamanı 2019 yılında yayımlandı. Büke’nin 2019 yılında yayımladığı Varamayan isimli kitap “Yılın En İyi 50 Kitabı” listesine alındı. 

Ödüllü sinema yönetmeni ve senarist Özcan Alper’in üçüncü filmi olan ‘Rüzgarın Hatıraları’ filminin senaryosunu Özcan Alper ile birlikte yazan Büke, son olarak Emre Yeksan’ın ilk uzun metraj filmi olan ‘Körfez’in senaryosunu da yönetmenle birlikte kaleme aldı. 

edebiyathaber.net (12 Ocak 2021)

Yorum yapın