Delâl Arya’dan, İstanbul’un bilinmedik bir zamanında nefes nefese bir macera

Aralık 2, 2022

Delâl Arya’dan, İstanbul’un bilinmedik bir zamanında nefes nefese bir macera

Delâl Arya’nın yazdığı, Volkan Akmeşe’nin resimlediği Gözcü Kulesinde – Öteden Beri 1, 10 ve üzeri yaş grubu için Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Gizemli öyküleriyle tarihi ve bugünü yeniden kurgulayan Delâl Arya, bu kez periler şehri Konstantiniyye’nin kapılarını açıyor!

Periler şehri Konstantiniyye büyülü bir ormanın istilası altında. Şehri ele geçiren ağaçların bir lanet mi, yoksa çok daha büyük bir gizemin habercisi mi olduğunu henüz kimse bilmiyor. Buna karşın hayat, pastacı gulyabanilerin, casusluk yapan ejderhaların, irili ufaklı birçok büyülü yaratığın yaşadığı eski mahallelerde, alışıldık seyrinde akmaya devam ediyor. Oysa Konstantiniyye’yi bekleyen tehlikenin farkında olanlar da var. Peri masalı yazarlarından Ekaterina Pleizade bunlardan biri. Çocukları Sinan, Simya, Arat ve Çay ise, kayıp bir gözcü kulesinin, bir yemek kitabında saklı büyülerin, bilinmedik geçitler açan bir fotoğraf makinesinin ipuçları eşliğinde, bu kadim şehrin hikâyesinde önemli bir rol üstlenmek üzereler.

Tarihi ve bugünü gizemli öykülerle yeniden kurgulayan Delâl Arya, İstanbul’un hiç anlatılmamış bir zamanına gidiyor ve periler şehri Konstantiniyye’nin kapılarını açıyor! Sırların ve saklı efsanelerin peşinde koşan on bir yaşındaki Çay ve diğer Pleizade çocuklarıyla, şehri tehdit eden karanlığa karşı nefes nefese bir macera başlıyor.

‘Boh! Onu yapma bunu yapma! Hem neden sinekleri ben kovalıyorum?’ diye somurttu Çay. Beyaz denecek kadar açık renkteki saçlarının karmakarışık örgüleri arasından gözüken küçük, çilli yüzünde, vahşi kedile­rinkini andıran iki minik, yeşil göz parıldıyordu.
 
Kuzenleri bu ufak tefek ve sıska kızın yabani ruh hallerine alışmışlardı. Öyle ki, bazen annesinin yağmur ormanlarında yaşayan yırtıcı bir hayvan, belki de beyaz bir kaplan olup olmadığını bile sorguluyorlardı. Bu yüz­den onun sandalyesinin üstüne çıkıp, bir dizini de masa­ya koyduktan sonra uzaktaki tavuk butlarından birine uzandığını gördüklerinde hiçbiri şaşırmadı.

Delâl Arya 1979’da İstanbul’da doğan Delâl Arya’nın çocukluğu gemilerde, kaptanlık yapan babasıyla okyanusları dolaşarak geçti. Maymunu ve papağanıyla birlikte denizlerde yaşadığı maceralar ve uzak ülkelerin atmosferi onu derinden etkiledi. Yazarlığa, daha bu yaşlardayken kaleme aldığı serüvenlerle başladı. İtalyan okullarını bitirdi. Bilgi Üniversitesi’nde Sinema ve Televizyon Bölümü’nden mezun oldu. Gizemlere ve eski uygarlıklara olan merakı onu arkeoloji okumaya itti. İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nde Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi üzerine çalıştı. Bugün çocuk kitapları çeviriyor, çeşitli dergi ve gazetelerde seyahat yazıları yazıyor. ‘Pera Günlükleri’ ve “Yedi Denizlerde” adlı fantastik macera dizilerini kaleme alan yazar, kitaplarını Afrika’ya giden bir konteyner gemisi veya vahşi hayvanlarla dolu, karlı bir ormanın içindeki kulübe gibi egzotik yerlerde yazmayı sevse de, şu anda eşi ve ikizleriyle birlikte Minnesota’da yaşıyor.

Delâl Arya’nın Can Çocuk Yayınları’ndan çıkan diğer kitapları: Körler Ülkesi (Pera Günlükleri 1) • Sırlar Oteli (Pera Günlükleri 2) • Mühürlerin Muhafızı (Pera Günlükleri 3) • Buzlar Şehri (Pera Günlükleri 4) • Kökenler Labirenti (Pera Günlükleri 5) • Kanatlı Denizatının Peşinde (Yedi Denizlerde 1) • İskelet Sahili’ndeki Sır (Yedi Denizlerde 2) • Kükreyen Kırklar (Yedi Denizlerde 3)

edebiyathaber.net (2 Aralık 2022)

Yorum yapın