Defne Ongun Müminoğlu’na 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Temmuz 15, 2020

Defne Ongun Müminoğlu’na 4 soru | Mehmet Özçataloğlu


1.Neden çocuk kitapları yazıyorsunuz?

Çocuk dünyasını seviyorum. Kendi hâline bırakabilsek çok renkli, keşif dolu, heyecanlı ve şeffaf olmaya devam edecek. O dünya bana iyi geliyor. Ve onlar için bir şey yapmak istiyorum. İşe yarayan, keyifli ve renkli bir şeyler olsun istiyorum. Kendi kızıma da baktığım zaman bebekliğinden itibaren geçen sürede, seneler içerisinde karşılaştığı durumlar, arayışları, benim bir anne olarak destek olma arzusuyla, o ağır sorumluluk hissi sonucu ona sürekli bir şeyler öğretme çabası arasındaki gidip gelmelerim ve bu esnada kitapların bizlere olan katkısı… Tüm bunların karması sonucu, çok da bilinçli veya hedef odaklı olarak değil ama içten içe işe yarama ve tüm çocuklara destek olma arzusuyla, kendimi çocuk kitapları yazarken buldum.  

İşe yararken renk katabildiğimiz bir yazın çocuk kitapları. Çizimleri, tasarımları, ek unsurlarıyla üzerinde oynayabildiğiniz, yaratıcılığınızı maksimumda kullanabildiğiniz kitaplar. Ben işin bu tarafını da çok seviyorum. Kitabın tasarımı ve ek unsurları (filmi, hediyesi, bestesi…) beni belki de en az hikâyenin kendi kadar hatta yeri geldiğinde daha da fazla heyecanlandırıyor.  

2.Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

Yanılmıyorsam Ayşegül serisiydi. Yani orijinal adıyla Martine. Bu serideki unsurlar içime işlemiş. Çizimleri harikaydı. O kadar çok detay vardı ki. Çok renkli, sıcacık ve küçük yaşta bir çocuk için iç açıcı çizimler ve çok gündelik, hepimizin yaşayabileceği konular ele alınmıştı. Hâl böyle olunca Ayşegül sanki benim arkadaşım olmuştu. 

3.Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Keşke ben yazsaydım değil ama yazım diline ve kurgusuna hayran kaldığım pek çok kitap var. Örneğin kızımın kütüphanesinden seçip okuduğum “Warriors” serisi. Erin Hunter tarafından yazılmış bu seride kedilerin dünyasına giriyorsunuz ama öyle bildiğiniz gibi bir dünya değil. Farklı kedi gruplarının, klanların, yaşam mücadeleleri ve aralarındaki yönetimsel ve yaşamsal sistemler ele alınıyor. Kitapta her klanla ilgili bilgi, haritalar, her birinin kendi bayrağı/logosu, kuralları var. Bunların hepsini öğrenmeniz gerekiyor. Müthiş bir seri. Çok da uzun. Ben henüz ilk üç kitabını okudum.   

4.Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

Eskiden bir kitabı bitirip yenisine geçerken, son senelerde birden fazla kitabı aynı anda okuyorum. O nedenle en son diyebileceğim birkaç kitap var J

Çılgın Sörfçüler serimin çizimlerini yapan Tuba Şamlı Atilla’nın 8 yaş ve üzeri için yazdığı iki kitaptan oluşan “Bilge ve Zaman Makinesi” ni okudum. Sevgili Tuba’nın bu yaş için yazdığı ilk iki kitap ama ben daha fazlasının da geleceğine inanıyorum. Adı üzerinde, zamanda yolculuk ele alınıyor ancak gerisinde sıcak bir dede-torun ilişkisi var. Çizimlerin bir bölümü “steampunk”. Bu anlamda da bence enteresan.

Elimdeki ikinci kitap İngilizce ve yine kızımın kütüphanesinden “aşırdıklarımdan”J“Winterhouse”serisi. Ben Gunterson tarafından yazılmış üç kitaplık bu seri öncelikle kapağıyla beni yakalamıştı. Ana karakter Elizabeth’in Winterhouse Otel’ine gönderilmesi ve burada geçirdiği kış döneminde kütüphanede bulduğu sihirli bir kitaptaki bilmeceler aracılığıyla yaptığı inanılmaz keşifleri anlatıyor. Hem heyecanlı hem de duygusal anlamda yoğun bir kitap. 10 yaş üzeri için hararetle öneririm.

Elimdeki diğer kitaplara hiç girmiyorum.

edebiyathaber.net (15 Temmz 2020)

Yorum yapın