Dave Eggers’ın olgunluk romanı: Kral için Hologram

Ocak 26, 2015

Dave Eggers’ın olgunluk romanı: Kral için Hologram

Kral için HologramDave Eggers’ın Kral için Hologram adlı romanı Siren Yayınları’nca yayımlandı.

Orta yaşlı sayılacağı günleri geride bırakmış, değişen dünyanın ekonomik manzarasında kendine yer edinmeyi başaramamış, kafası karışık bir adamın, Alan Clay’in hikâyesi. Clay, dünyanın bir ucundan diğerine, Boston’dan Suudi Arabistan’a gelir ve kralın kendi adını taşıyan kentte her an bulunabilmesini sağlayacak bir hologram teknolojisi satmakla görevli olduğu Kral Abdullah’ı beklemeye başlar… Clay’in bekleyiş süreci, çölün, hiçliğin ortasında, çağın kanıksanır hale gelmiş tüm saçmalıklarına yakışır biçimde sürecek ve bir Amerikalının Arabistan’da giriştiği hayli tuhaf ve düşündürücü hayat muhasebesine sahne olacaktır.

Beckett’in Godot’yu Beklerken’i ile Miller’ın Satıcının Ölümü’nden tınılar taşıyan Kral için Hologram, bugün, paranın gücüyle dönen dünyada parasızlığı ve umutsuzluğu ele alıyor ve Amerikan rüyasının ipliğini nihayet pazara çıkarıyor.

Kral için Hologram, hayallerinden başka sermayesi olmayan ve beklemekten bıkıp usanmayan bir adamın kurtlar sofrasında yer edinme uğraşının, paranın gücüne tapılan bir dünyada kendi yolunu arayışının romanı.

Kral için Hologram, Run Lola Run ve Cloud Atlas’ın ardındaki yetenekli isim Tom Tykwer’in yönetmenliğinde, Tom Hanks’in başrolünü oynayacağı bir beyazperde uyarlamasıyla bu yılın son çeyreğinde sinemalarda olacak.

1970 doğumlu Amerikalı yazar Dave Eggers, bağımsız McSweeney’s yayınevinin

kurucusu olduğu gibi, çağdaş edebiyat arenasının en dikkat çeken, üretken isimlerinden biridir. Yazar, dergici, yayıncı ve editör kimliklerinin yanı sıra Eggers, Amerika’da her yıl yayımlanan Okumanız Gerekmeyenlerin En İyileri antolojilerinin arkasındaki isimdir. Kendi hayat hikâyesinden yola çıkarak yazdığı Müthiş Dâhiden Hazin Bir Eser (Siren, 2009) adlı kitabıyla tüm dünyada büyük ilgi gören, Pulitzer’e de aday olan Eggers, Ne Nedir (Siren, 2011) ile Fransa’da Médicis ödülünü almıştır.

edebiyathaber.net (26 Ocak 2015)

Yorum yapın