Covid-19 virüsüne karşı Çin nasıl mücadele etti?

Nisan 30, 2020

Covid-19 virüsüne karşı Çin nasıl mücadele etti?

Kırmızı Kedi Yayınevi ve CRI-Çin Uluslararası Radyosu’nun işbirliğiyle üç ayda bir yayımlanan Modern İpek Yolu dergisi, yeni sayısında, tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınını ve Çin’in bu virüse karşı verdiği mücadeleyi gündeme getiriyor.

Covid-19 salgınının ilk görüldüğü ülke Çin. Çin hükümeti salgına karşı nasıl mücadele etti ve ne gibi önlemler aldı? Modern İpek Yolu dergisinin yeni sayısının kapak dosyasında bu konuyu ele alıyor. Uzun yıllar Çin’de yaşayan Tunca Arslan buradan hareketle Çin Halk Cumhuriyeti’nin yaşlı nüfus politikasını irdeliyor.

Öte yandan salgın tüm dünya ekonomisini sarsarak mevcut ekonomik sistemlerin de sorgulanmasına neden oldu. Modern İpek Yolu, neoliberal sistemin içinde bulunduğu çıkmaza dikkat çekerek, yaratılan yeni düşmanı işaret ediyor: “Neoliberal sistem kendi başarısızlığını gizlemek için suni düşmanlar üretmeye devam ediyor. Covid-19 salgınının ortaya çıkmasıyla birlikte Batı’nın yeni düşmanı Çin oldu!”

Peki Batı’nın ürettiği bu suni düşman anlayışına uzmanlar ne diyor? Renmin Üniversitesi Chongyang Finansal Araştırmalar Enstitüsü’nden Wang Wen, Jia Jinjing, Bian Yongzu, Cao Mingdi, Liu Ying, Liu Yushu, Yang Fanxin, Guan Zhaoyu, Wang Peng, Liu Dian, Chen Zhiheng, Zhang Tingting ve Zhang Yang ortaklaşa kaleme aldıkları bir makaleyle bu düşmanlık anlayışına yanıt veriyorlar.

Herkesin merak ettiği “Covid-19 salgını yarasadan mı bulaştı?” sorusu da bu sayıda cevap buluyor. Liu Junru, Çin yemeklerini anlattığı yazısında Çin mutfağını inceliyor.

Modern İpek Yolu dergisinin 11. sayısı www.kirmizikedi.com ve online kitap satış noktalarında.

edebiyathaber.net (30 Nisan 2020)

Yorum yapın