“Çocuklar için Şiir” buluşmaları 6 Aralık’ta başlıyor

Aralık 2, 2022

“Çocuklar için Şiir” buluşmaları 6 Aralık’ta başlıyor

Çocuk Yazını’nın düzenlediği “Çocuklar için Şiir” başlıklı çevrimiçi konuşmalar 6-30 Aralık tarihleri arasında yapılacak.

Yayın hayatına başladığı 2017 senesinden bu yana çocuk yazını alanındaki araştırma ve eleştirel okuma pratiklerini çoğullaştırmayı hedefleyen ve bu doğrultuda onlarca atölye ve söyleşi gerçekleştiren, edebiyatımıza çocuk edebiyatı araştırmaları konusunda kitaplar kazandıran Çocuk Yazını 2022 yılını “Çocuklar için Şiir” başlığı altında bir araya getirdiği etkinliklerle uğurluyor. 

Bu minvalde “şiir” merkezli olarak, kendi metinleri, başka metinler, farklı türler, mecralar, yenilikler, gelenek ve çeviri pratiği üzerine üreten ve düşünen mümkün olduğunca çok şairden öznellikleri ve şairlik düşünceleri dinlenecek. Ortak tarihlerde bir araya gelebilen isimlerin “forum” konseptiyle ağırlanacağı etkinliklerde her akşamın ayrı bir düşü ve düşüncesi var. 

Şiiri dert edinen dinleyicilere ve özellikle araştırmacıların ortak aklına seslenen söz konusu çevrimiçi konuşmalar zincirinin etkinlik davetiyesi şöyle: 

“Aristotales; Poetika’sında, ‘Genel olarak şiir sanatını doğuran iki neden var gibi görünür ve bunların ikisi de doğal nedenlerdir. Daha çocukluktan başlayarak insanlar hem taklit etmeye eğilimlidir (öteki hayvanlardan taklide yatkınlığıyla ayrılır insanoğlu ve ilk bilgilerini taklit yoluyla edinir) hem de taklitten çok hoşlanırlar. Bunun açık bir kanıtı, gerçekte çok zor seyredebileceğimiz şeylerin, örneğin en korkunç canavar görüntülerinin ya da kadavraların birebir taklidinden bile çok hoşlanmamızdır. Bunun nedeniyse öğrenmenin yalnızca felsefeciler için değil –ortak çok yanları olmasa da– tüm insanlar için çok hoş bir şey olmasıdır. Resimlere bakmaktan hoşlanırız çünkü onlara bakarken öğrenebiliriz, akıl yürütebiliriz ve örneğin bir resimden, onun falanca kişiyi betimlediği sonucunu çıkarabiliriz. O adamı daha önce görmediysek bile bu kez hoşa giden şey taklit değil, resmin yapılışındaki ustalık, renkler ya da bu tür bir başka neden olacaktır.’ derken mimetik estetik beğenisiyle şiiri iç içe düşünür, trajik olmayanın mesabesinden diğer türleri tanımlar. Ama bir yandan da şiiri tarihsel düzyazıdan ayırırken birinin gerçekten olmuş diğerininse olabilecek şeyleri anlattığına işaret ederek kurmaca alana dikkatleri çeker. Bu nedenle Aristoteles’e göre ‘Şiir, felsefeye tarihten daha yakındır ve daha değerlidir. Çünkü şiir daha çok genelden; tarihse özelden’ söz eder.

Biz de Çocuk Yazını olarak ocak ayında yayımlamayı planladığımız yeni dosya konumuzu ‘Şiir ve Estetik İnşa’ olarak belirledik. Şiir yazımının tarihsel seyrine ve çocuk yazınında poetika meselesine odaklanmak istedik. Bu doğrultuda dosya öncesinde aralık ayında gerçekleşecek etkinliklerimizin temasını ‘Çocuklar için Şiir’ olarak belirledik.”

Kayıt için>>>

edebiyathaber.net (2 Aralık 2022)

Yorum yapın