Çiziyorsam Sebebi Var: Melike Şen | Ayşe Yazar

Haziran 5, 2021

Çiziyorsam Sebebi Var: Melike Şen | Ayşe Yazar

Çizimle olan ilişkiniz ne zaman başladı?

Çizimle olan ilişkim lisede üniversite sınavı için debelenirken bir kaçış olarak başladı. Ders çalışırken o kadar sıkılıyordum ki. Resim yapmaya başladım ve hiç sıkılmadığımı fark ettim .Bu benim için çok önemli bir şeydi çünkü hayatım boyunca her şeyden sıkılmıştım.

İlk işim dershaneyi bırakıp güzel sanatlara hazırlık kursu aramak oldu. Çizim kursunun ilk gününde doğru yerde olduğumu ve hep çizim yapmak istediğimi anladım. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, tekstil ve moda tasarımı bölümünü kazandım. Tekstil çok bilinçli bir tercih değildi benim için ama moda ilüstrasyonunda anatominin, baskı derslerinde çiçeğin, geometrinin, dokunun üzerinde çok durulduğu için şu anki desen tarzımı çok etkilemiş olduğuna inanıyorum. Çizimlerimde paternlerle boyut vermeyi çok seviyorum, bu tekstilden gelen bir etki olabilir.

Çizer kitaba nasıl hazırlanır?

Kitabı notlar alarak okurum.Kitabı okuduğumda zaten hayalimde renkler ve dünyasıyla ilgili bir görüntü belirir. Bunu detaylandırma aşamasında ana karakterin özgün ve içime sinecek hale gelmesi için çokça eskiz yaparım. Hayvansa gerçek fotograflarda anatomisini incelerim başka çizerlerden fikir almam. Özgün olmak çok önemsediğim bir şey. Çizerken çoğunlukla podcast dinliyorum. Ipad dışında bir bilgisayar daha yanımda oluyor, detaylandırmak için görsel bakmam için çizerken açık duruyor.

Çizimlerinizi yaparken yazar ya da editör ile nasıl diyaloglar gelişiyor aranızda?

Genelde yazarla editor aracılığıyla iletişim kuruyoruz. İlk taslaklardan sonra gideceğimiz yolu belirlemek adına fikir paylaşımı yaparız. Bazen toplantılarla yüz yüze fikirlerimizi paylaşıp beyin fırtınası yapıyoruz.

Ben çalışmamda ilerleyince aklıma takılan bir şey olursa soruyorum. Finalize edip paylaştıktan sonra eklemeler ya da çıkarmalar üzerine tekrar konuşup nihai sonuca varıyoruz.

Sanatınızı/çizimlerinizi beslemek için neler yapıyorsunuz?

Kendimi eksik gördüğüm alanlarda bir ressam gibi karşıma obje veya manzara  neyse onu alır çizerim ve yeni teknikler denerim. Bence güzel şeyler yapabilmek ve gelişebilmek için sürekli denemek lazım. Çizim yolculuğum başladığından beri çocuk kitapları biriktiriyorum. Gittiğim ülkelerden ve buradan ilham verecek kitapları ediniyorum. Rebecca Dautremer ve Shaun Tan hayranlık duyduğum illustratörler. Fransızların çizgilerini çok seviyorum, minimal ve provakatif Jean Julien’i çok severim. Sadece çizerler değil Wes Anderson filmleri, Henri Rousseauı resimleri de her zaman ilham veriyor.

Bir kitabın rafta yerini alana kadar geçirdiği mutfak sürecini çizer cephesinden anlatır mısınız?

Kitabı okuyup çizilecek yerleri belirlemek adına bir Storyboard çalışması yaparım. Bunun üzerinden editör ve yazar incelemelerini yapar, taleplerini söylerler. Bu çizimler renksiz kara kalem kompozisyonu göstermek için taslak çalışmalarıdır.

Renk paletini gösterebilmek adına bir veya iki tanesini renklendiririm. Bu, hem benim ilerleyeceğim yol hem de editör ve yazarın kafasında ortaya çıkacak işi kurgulayabilmesi içindir.Detaylarda  mutabık kaldıysak bütün kitabı renklendirmeye başlarım. Procreate’ de bütün çizimleri yaparım en son Photoshop’ ta renk düzenlemeleri ve boyutlandırmaları bitirip yollarım. Mizanpaja yerleştirildikten sonra revize edilmesi gereken yerleri de tamamlayıp işi  bitirmiş oluruz.

edebiyathaber.net (5 Haziran 2021)

Yorum yapın