Çiziyorsam Sebebi Var: Ethem Onur Bilgiç | Ayşe Yazar

Şubat 20, 2021

Çiziyorsam Sebebi Var: Ethem Onur Bilgiç | Ayşe Yazar

Çizimle olan ilişkiniz ne zaman başladı?

Çizime karşı hep ilgim vardı ama bu ilgimi mesleğime dönüştürebileceğimi liseyi bitirdiğimde fark ettim. Çocukken biraz yeteneğim vardı. İlkokul ve Ortaokulda resim yarışmalarında dereceler yapmıştım ama ne kadar önemli göstergeler bilemiyorum. Lise bitince yetenek sınavlarına hazırlanmak için çizim atölyesine başladım. Okula hazırlanırken desen anlamında oldukça ilerledim. Sonra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Grafik Tasarım bölümüne girdim ve tasarım disiplini üzerine eğitim aldım.

Çizer kitaba nasıl hazırlanır?

Bir kitap için iç çizimler yapacaksam kitabı okuyup atmosferini hissetmek oldukça önemli. Kitabın havasına göre bir tarz ve biçim belirlemek gerekiyor. Kapak biraz daha farklı, editörün görüşleri daha ön plana çıkabiliyor. Bazen de satış kaygısı bazı kararlarda etki edebiliyor. Sonuçta yayıneviyle karşılıklı konuşup ideal yollar bulmaya çalışıyorum. En başta dediğim gibi, eserin ruhunu iyi anlamak sanırım en önemlisi.

Çizimlerinizi yaparken yazar ya da editör ile nasıl diyaloglar gelişiyor aranızda?

Bana doğru bir biçimde brif vermelerini istiyorum. Yazarlarda gördüğüm sorun genellikle tek bir imaj değil de bir olay gözlerinde canlanıyor. Oysa kapakta tek bir imge veyahut tek bir an göstermek daha önemli. Bu nedenle yazarların beklentileri kadar editörlerin istekleri de önemli oluyor. Bir şekilde bana gelen tüm doneleri ortak potada eritip doğru sonuca ulaşmaya, problemi çözmeye çalışıyorum.

Sanatınızı/çizimlerinizi beslemek için neler yapıyorsunuz?

Okuyorum, izliyorum, etüt ediyorum. Bol bol araştırıyorum. Bir şekilde mesleğimin “geek”i olmaya çalışıyorum.

Bir kitabın rafta yerini alana kadar geçirdiği mutfak sürecini çizer cephesinden anlatır mısınız?

Bu şartlara göre değişiklik gösterebilen bir durum. Genellikle kitabın editörüyle ilk konuşmayı yapıp kitap hakkında bilgi ve beklentilerini öğreniyorum. Eğer zaman sorunumuz yoksa kitabı okuyorum. Daha acil bir iş ise -ki genellikle acil oluyor- özete bakıyorum. Çalışma ortaya çıkınca da hem editör hem de yazardan dönüş alıyorum. 

edebiyathaber.net (20 Şubat 2021)

Yorum yapın