“Çiziyorsam Sebebi Var” Çocuk Yazını’nda

Eylül 24, 2022

“Çiziyorsam Sebebi Var” Çocuk Yazını’nda

Edebiyat Haber’in sevilen dizisi “Çiziyorsam Sebebi Var “ı hazırlayan Ayşe Yazar, 24 Ekim’de Genel Yayın Yönetmenliğini Meryem Selva İnce’nin Yaptığı Çocuk Yazını‘na konuk oluyor. Köşenin hikayesi ve çocuk edebiyatında resimleme üzerine gerçekleşecek söyleşi, 21.00’de Çocuk Yazını Instagram hesabında olacak.

Çocuk Yazını Projesi Nedir?

Çocuk Yazını projesi 2017 yılında 8 ay süreyle Kültür Bakanlığı GençDes fonu desteğini alarak yayın faaliyetine başladı. Sonrasında “gönüllülük” esası temelinde platformlaşarak çalışmalarına devam etti. İlk kitapları Çocuk Edebiyatı İncelemeleri, Metinlerarasılık: Yeniden Yazım ve Adaptasyon Erdem Yayınları tarafından yayımlandı. Çocuk Yazınında Futbol: Mekân, Metin ve Medyatik İlişkiler kitabı Ornis Kitap etiketiyle okurlarla buluştu. 

Platform, kitap tanıtım sayfalarının, yayınevi reklam metinlerinin, okur ve anne bloglarının, “çok beğendim, çok güzel kitap” diyen ama kitabın niçin dikkate değer olduğuna işaret etmeyen öznel metinlerinin aksine; çocuk yazınına yönelik “eleştiri” ihtiyacını hatırlatmak motivasyonuyla hareket ediyor. Amacı, Türkçe edebiyatın içinde özerk bir alan olarak önemli yer tutan ve estetik ürünler veren “çocuk yazını”na tıpkı yetişkin metinleri gibi eleştirel, tarafsız ve akademik perspektiften yaklaşmak. Anlatı düzlemindeki türsel çeşitliliği de kapsayabilmesi için “çocuk edebiyatı” yerine “çocuk yazını” tasnifini kullanıyor.  Bu bağlamda Çocuk Yazını, anlatımda 0-16 yaş okuru hedefleyen, “çocuğa görelik” ilkesine uygun olarak hikâye, roman, şiir, tiyatro, söyleşi, biyografi, dizi, çizgi dizi, çizgi roman, film, animasyon filmi türlerinde yazılmış/yayımlanmış her tür metni yazar, yayınevi ve her tür ideolojiden bağımsız olarak inceleyen eleştirel metinler yayınlıyor. 

Süreli yayınlar gibi belirli zaman dilimleri içerisinde okur karşısına çıkarak “Dosya”, “Kritik”, “SineMAsal”, “Soruşturma” ve “Söyleşi” gibi bölümlerde kaleme alınan yazıları kategorize ediyor; oldukça geniş bir yelpazeden alana yönelik çalışmalarda bulunan birbirinden kıymetli isimleri konuk ediyor; Youtube kanalında hem gerçekleştirdikleri söyleşileri hem de tez ve makale sunumlarını yayınlayarak araştırmacıların yararlanabileceğini bir açık arşiv oluşturmayı hedefliyor. Alana farklı açıdan yaklaşmaya çalışan özgün atölyeler düzenleyerek kendi yazarlarını yetiştiriyor, akademik olanla gündelik  arasında melez bir dil kurmayı önceliyor. 

edebiyathaber.net (24 Ekim 2022)

Yorum yapın