Çiya Yayınları’ndan yeni kitap: “Mütareke Dönemi’nde neler yeniyordu?”

Nisan 3, 2024

Çiya Yayınları’ndan yeni kitap: “Mütareke Dönemi’nde neler yeniyordu?”

Hüseyin Hüsnü ve Süleyman Tevfik’in kaleme aldığı “Etsiz Yağsız Tecrübeli Yemekler” ve “Ev Hanımın Kolay Yemekleri” adlı kitapları Çiya Yayınları tarafından “İstanbul’da Mütareke Dönemi’ne Ait İki Yemek Kitabı (1919) başlığıyla yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Hüseyin Hüsnü’nün Etsiz Yağsız Tecrübeli Yemekler ve Süleyman Tevfik’in Ev Hanımının Kolay Yemekleri adlı kitapları Çiya Yayınları tarafından İstanbul’da Mütareke Dönemi’ne Ait İki Yemek Kitabı (1919) başlığıyla okurların ilgisine sunuldu.

Hüseyin Hüsnü’nün Etsiz Yağsız Tecrübeli Yemekler kitabı adından da anlaşılacağı gibi yoksul sofraların yemeklerinin tariflerini verirken Süleyman Tevfik’in Ev Hanımının Kolay Yemekleri’nde daha varsıl bir dünyada pişenler aktarılıyor.

Etsiz Yağsız Tecrübeli Yemekler’i Aylin Doğan, Ev Hanımının Kolay Yemekleri’ni ise Zeynep Hazal Sevinç günümüz Türkçesine çevirdi.

Hüseyin Hüsnü İstanbul mutfağı ekseninde sunduğu tariflerde, et ve yağ olmadan nasıl yemek yapılabileceğine dair örnekler veriyor. Hüsnü, patates, domates, semizotu, patlıcan, bamya, ıspanak, lahana gibi yiyecekleri başköşeye oturturken İstanbul mutfağı dışında Güneydoğu Anadolu bölgesinden tarifler de sunuyor. Süleyman Tevfik ise Fransız yemeklerinden ilham alarak zamanın alafranga ruhunu tariflerine yansıtıyor.

İstanbul’un mütevazı evlerinde kaynayan tencerelerden en seçkin restoranlarının, otellerinin mutfaklarında pişen yemeklere uzanan iki çalışma; özünde yemekle buluşan, meraklılarına “zamanının” tariflerini sunan, yemek kültürüyle ilgilenen herkese eşlik edecek, yeni araştırmalara yöneltecek değerli bir hazine.

edebiyathaber.net (3 Nisan 2024)

Yorum yapın