Çıngıraklı Sokak, barış için yine sokaktaydı

Eylül 26, 2023

Çıngıraklı Sokak, barış için yine sokaktaydı

Aylık Şiir Gazetesi Çıngıraklı Sokak, eylül buluşmasını dünya barışına ayırdı. 

Gazete geleneksel buluşmalarının onuncusunda yine şairleriyle ve okurlarıyla sokaktaydı. Dünya Barış Günü kapsamında, dünya barışının önemine dikkat çekmek için yapılan buluşmada şairlerle gazetenin okurları barış şiirleri ve çocuk şiirleri okuyarak barış üzerine konuştular. 

Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Köz, barış üzerine konuşmasında şöyle dedi: “Barış, iki savaş arası bir soluk alma olarak görüldükçe yeryüzüne asla barış gelmeyecektir. Barış mücadelesini yaşamımızın en önemli eylemliliği görerek dünya barışı için uğraşmalıyız. Bu mücadelede şiirin ve şairlerin önemli bir işlevi olduğu unutulmamalıdır. Özellikle II. Dünya Savaşı yıllarında şairlerin oluşturduğu barış cephesi, şiirin direnme gücünü bizlere göstermişti. Bugün de dünya savaşlardan arınmış değil. Ortadoğu, Karabağ, Ukrayna kan ırmağı.  Şairler barış için daha çok yazmalı, daha çok düşünmeliler.” 

Köz’ün konuşmasının ardından okurlar ve gazete gönüllüleri,Yunan şair Yannis Ritsos’un “Barış” adlı şiirini birlikte seslendirdiler. Buluşmada daha sonra yine barış ve çocuk şiirleri okundu. Parkta oynamaya gelen çocuklar ve mahalleliler de  okumalara katıldı. Teneke Trampet Müzik Topluluğu’ndan Oğuz Tarihmen, barış şarkıları söylerken oyuncu Cüneyt Uzunlar, buluşma için kaleme aldığı “barış mektubu”nu paylaştı. 

Mahallede yaşayan Rus öğrenciler de gazetenin geleneksel buluşmasına katılarak Rusya’da “Cesur Şahin” adlı oyununda “terörizmi meşru göstermek” suçundan dramaturg Svetlana Petriychuk’la beraber tutuklanan Rus şair ve tiyatro yönetmeni Evgenia Berkovich’in “Nyn Pomoglo (Yardım Etmedi)” adlı şiirini okudular.  

edebiyathaber.net (26 Eylül 2023)

Yorum yapın