Çin edebiyatının önemli yazarlarından Yan Lianke Çin’in yakın tarihine ışık tutuyor

Şubat 25, 2019

Çin edebiyatının önemli yazarlarından Yan Lianke Çin’in yakın tarihine ışık tutuyor

Yan Lianke’nin “Patlama Kayıtları” adlı romanı, Erdem Kurtuldu çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Yi Nehri ile Balou Sıradağları arasındaki vadide konumlanan Patlama köyü, bin yıl önce volkanik bir patlamadan kaçan göçmenler tarafından kurulmuştur. Gelgelelim Mao sonrası dönemde, burası küçük bir köyden uçsuz bucaksız bir metropole dönüşünce “patlama” ismi bambaşka bir anlam kazanır. Bu hızlı büyümenin ardında köyün önde gelen üç ailesi vardır: Kong biraderler, kasabanın eski muhtarının kızı Zhu Ying ve muhtarlıkta sekreter olarak başlayıp güçlü bir politikacı ve işinsanına dönüşen Cheng Qing. Sadakat, aldatma, tutku ve ihtirastan oluşan güçlü bir ağla birbirine dolanan bu karakterler kasabanın süper güçlü bir şehre dönüşmesinin ardındaki güdümü oluştururlar.

İki kez Man Booker Uluslararası Ödülü’ne aday gösterilen, Franz Kafka Ödülü’nün de sahibi olan Yan Lianke, absürdlüğün yanı sıra zekâ ve nükteyle dolup taşan Patlama Kayıtları’nda güç ve ihtirasın yol açtığı büyük tehlikeleri, yozlaşma ve açgözlülüğün sonuçlarını, aileler arası sevgi ve nefretin ayrıştırıcı dinamiklerini ve insan evladının hayatın acı gerçekleri karşısındaki direnme gücünü gözler önüne seriyor.

Yan Lianke, Patlama Kayıtları’nda o sakınmasız gözünü bu kez günümüze ve gelecek tahayyüllerine çeviriyor; Çin’in o baş döndürücü zenginleşmesini ve kolektif vicdanındaki çarpıcı çözülmenin kaydını tutuyor.

Jiayang Fan, New York Times Book Review

YAN LIANKE, 1958’de Çin’in Henan eyaletinde yoksul bir çiftçi ailenin oğlu olarak doğdu. Ailesi onu üniversiteye gönderme olanağından yoksun olduğu için askere yazdırdı. Orduda propaganda yazarı rütbesine yükselen Lianke sivil yaşama geçtikten sonra 1979’da yazarlığa başladı. 1985’te politika ve eğitim dallarında öğrenim gördüğü Henan Üniversitesi’nden

mezun oldu, 1991’de Halk Kurtuluş Ordusu Sanat Akademisi Edebiyat Bölümü’nü bitirdi. 15 roman, 50 novella, 40’tan fazla öykü, beş deneme derlemesi, altı edebiyat eleştirisi derlemesi, yaklaşık 12 TV ve sinema filmi senaryosu yazdı. Aralarında Franz Kafka Ödülü, Man Asya Edebiyat Ödülü, Man Booker Uluslararası Ödülü’nün yer aldığı 10 ödül kazandı. 2011’de yayımlanan Kurmacayı Keşfetmek adlı 19. ve 20. Yüzyıl Çin ve dünya edebiyatı incelemesinde öne sürdüğü “mito-gerçekçilik” ya da “ruhun gerçekçiliği” adını verdiği “gerçeği aşkın gerçekçilik” görüşü, gerçekçilik konusundaki küresel tartışmalarda yerini aldı.

edebiyathaber.net (25 Şubat 2019)

Yorum yapın