Çevrimiçi konuşma: Roger Chartier’den okuma tarihine çok boyutlu bakış

Eylül 30, 2021

Çevrimiçi konuşma: Roger Chartier’den okuma tarihine çok boyutlu bakış

Roger Chartier’in “Biçim Manayı Etkiler: Metnin Maddesel Bağlamı ve Okuma Beklentileri” başlıklı konuşması, 6 Ekim Çarşamba günü İstanbul Araştırmaları Enstitüsü YouTube kanalından izlenebilir.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü ve Yavuz Sezer’in Arkadaşları Covid-19 nedeniyle 24 Mart 2021 günü aramızdan ayrılan tarihçi ve akademisyen Yavuz Sezer’in düşünsel mirasını yaşatmak amacıyla yeni bir konuşma serisini hayata geçirdi. Yavuz Sezer Anma Konuşmaları, tarihe tutkuyla bağlı olan genç akademisyenin mekânlar, insanlar ve düşünceleri bir araya getiren çok katmanlı bakışını sürdürmeyi amaçlıyor. 

Okuma kültürünün rehberlik ettiği bir tarih yolculuğu

Şehir tarihine duyduğu özel ilgi sebebiyle İstanbul kütüphanelerinin toplumsal hayata entegre edilme sürecini canlı bir biçimde anlatan Yavuz Sezer, bu yeni mekânların yeni kültürel anlamlar kazanma serüvenine ışık tutmuştu. Kütüphaneler tarihi, Sezer’in çalışmalarında, Osmanlı okuyucularının düşünsel dünyasına açılan bir pencere olarak da özel bir anlam kazanmıştı. Bu çok katmanlı bakışı sürdürme amacıyla düzenlenen Yavuz Sezer Anma Konuşmaları, her yıl mimarlık tarihi, şehir tarihi veya kitap tarihi alanlarına önemli katkılar yapmış bir tarihçiyi konuk edecek. 

Serinin ilk konuğu Roger Chartier, 6 Ekim Çarşamba günü İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Youtube kanalında Biçim Manayı Etkiler: Metnin Maddesel Bağlamı ve Okuma Beklentileri başlıklı bir konuşma yapacak. Erken modern dönem tarihçisi Aslıhan Gürbüzel moderatörlüğünde gerçekleşecek konuşmada Chartier, okumanın edebi eleştiri ve kültür tarihi tarafından nasıl tasavvur edildiğini inceledikten sonra, metin ve okur arasındaki ilişkinin ve anlamın üretildiği sürecin nasıl kavramlaştırıldığına değinecek. Ardından okumanın tarihini ve günümüz okuma pratiklerini masaya yatıracak olan konuşmacı, 18. yüzyıldaki sözde okuma devriminin siyasi kamusal alanın inşasıyla olan ilişkisini tartışmaya açacak. 

Fransa’nın önde gelen eğitim kurumları Collège de France ve Ecole des hautes études en sciences sociales (EHESS)’de emeritus profesör, Pennsylvania Üniversitesi Annenberg İletişim Okulu’nda misafir öğretim üyesi olarak dersler veren Chartier, erken modern Avrupa’da yazılı kültür, kitap ve okuma tarihi konusundaki araştırmalarıyla tanınıyor.

edebiyathaber.net (30 Eylül 2021)

Yorum yapın