Cem Akaş’tan oyunbaz ve sıradışı iki metin

Ekim 11, 2023

Cem Akaş’tan oyunbaz ve sıradışı iki metin

Cem Akaş’ın Dildo – Yaşam, Yazın ve Sanatın Mekaniği ve Ofelya adlı kitapları Kafka Kitap etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Yazına bambaşka bir bakış açısı getiren Cem Akaş yeni eserleri ile Kafka Kitap’taki yerini alıyor.  Dildo – Yaşam, Yazın ve Sanatın Mekaniği, yaşam, yazın ve sanata başka gözlerle bakmamıza vesile olan “nadüz” yazıları bir araya getirirken, Ofelya ise Yüzyıllardır Hamlet’e söz hakkı verilen hikâyede sahneyi Ofelya’ya emanet ediyor. 

Cem Akaş’tan “nadüz” yazılar: Dildo* – Yaşam, Yazın ve Sanatın Mekaniği

Cem Akaş’ın yaşam, yazın ve sanata başka gözlerle bakmamıza vesile olan -kendi muazzam ifadesiyle- “nadüz” yazıları sözcüklerle oynar ve onlara yeni anlamlar bahşederken, ortaya çıkan metinler tam da Dildo’nun tabiatına uygun şekilde, “sözcüklerle ifade edilemiyor”.

*‘Hakiki’nin yerini tutması için üretilen bir ‘gerçeklik’tir dildo, ama burada kalmaz; yerini tuttuğu ‘hakiki’nin ötesine geçer, onda olmayan özellikler, fonksiyonlar kazanır ve böylece kendi ‘hakiki’liğine erişir; artık yalnızca başka bir şeyle karşılaştırılarak tartışılmaz, kendi hakikiliği çerçevesinde değerlendirilir.

Yazın, sanat ve diğer kültürel yapıtlar için dildo bu anlamda bir simgedir; bu yapıtlar bir şeye benzemeye çalışan, bir şey hakkında olmaya çalışan birer ürün olmaktan çıkar ve kendileri ‘bir şey’ olur; o şeyler artık dünyanın hakikatine eklemlenmiş birer hakikattir.

– Cem Akaş

Baştan söylemeli, klişe bir deneme kitabı değil bu (Klişe denemeler için kitaplıkların bir kere bile dokunulmamış raflarına bakınız). Cem Akaş, Dildo – Yaşam, Yazın ve Sanatın Mekaniği için bir araya getirdiği “nadüz” yazılarda alt başlığın atıfta bulunduğu konularda, sözcüklerin tanıdık ama zor tabiatına yaklaşıyor. Okuruna yaşamı ve edebiyatı anlaması için bir çift yeni göz bahşederken sözcüklere de kimi zaman yeni anlamlar bahşediyor, kimi zaman da zaten bildiğimiz bilinmeyen katmanlarında gezinirken bir tür edebi delilikle bizi hayrete düşürüyor. 

Dildo – Yaşam, Yazın ve Sanatın Mekaniği oyunbaz ama dürüst, anlaşılır ama zor, bu yüzden de kafa karıştırıcı bir kitap: Neden kitaplıkların bir kere bile dokunulmamış raflarında kalmayacağı şimdiden belli.

Sahne artık ona emanet: Ofelya

Bu dünyaya ait değildi Ofelya. Onun yeri gökteki yıldızlardı;

üzerimizi çarşaf gibi örten gökkubbeydi onu büyüleyen.

Ama kimse onu anlamadı, Shakespeare bile.

Yüzyıllardır bu hikâye Hamlet üzerine kuruldu, onun bakış açısından değerlendirildi, zihinlerde hep onunla var oldu. Ancak şimdi bu klasik eserin unutulmaz karakteri Ofelya, yeni bir düşünce yapısı ve derinlemesine bir anlatıyla yeniden hayat buluyor.

Destansı bir aşkın yalınlaştırılmış figürü olmaktan ziyade kendi hikâyesini yazan, düşünen, hisseden bir kadın Ofelya bu eserde. Hamlet’in aşkına bel bağlayan naif bir kız değil, kendi gücünün farkına varmış, yıldızların büyüsünde kendini bulan, analitik bir zihin.

Fraktal yapının incelikli kullanımıyla okurlarına sıradışı bir yolculuk vadeden bu roman, Ofelya’nın derin dünyasına dalarken bu klasikleşmiş trajediye bambaşka bir çehre kazandırıyor. Eylemlerin ve düşüncelerin iç içe geçtiği bu yapı, hikâyenin en yalın ve bütünsel hâli.

Sahne şimdi Ofelya’ya emanet…

Okura not:

Bu kitabı okumak için Hamlet’i bilmek şart değil, ama Shakespeare’in bu trajedisini bilenlerin romanda yeni katmanlar keşfedeceği de bir gerçek!

CEM AKAŞ, 1968’de Mannheim, Almanya’da doğdu. İstanbul’da yaşıyor.

Başlıca yapıtları: 

7 (1992),

Suç ve Ceza (1992),

Olgunluk Çağı Üçlemesi (2001),

Gitmeyecekler İçin Urbino (2007),

19 (2009),

Y (2018),

Zamanın En Kısa Hali (2020),

Son Kişot (2022).

www.cemakas.org

edebiyathaber.net (11 Ekim 2023) 

Yorum yapın