Cannes Film Festivali sonuçlandı

Mayıs 29, 2017

Cannes Film Festivali sonuçlandı

fatih-akinCumhuriyet’ten Esin Küçüktepepınar’ın haberine göre, Cannes Film Festivali’nde refah toplumunun riyakârlıklarıyla dalga geçen ‘Kare’ en iyi film, Fatih Akın’ın ‘In the Fade’ filmindeki rolüyle Diana Kruger en iyi kadın oyuncu ödülünü kazandı.

Bu yıl 70.’si düzenlenen Cannes Film Festivali’nin Pedro Almadovar başkanlığındaki jürisi çoğunluğu bir nevi ters köşeye yatırdı ve Altın Palmiye ödülünü genç İsveçli yönetmen Ruben Östlund’ün “Kare/The Square” filmine verdi. Östlund, bu kez bir çağdaş sanat müzesi küratörü üzerinden refah ülkelerindeki üst orta sınıfın riyakârlığını, ‘öteki’ne bakışını kara mizah tadında eleştiriyor. Ödül öncesi yaptığımız söyleşide “Dışarıdan özenilesi ve medeni görünen İsveç’te dahi sınıfsal ve kültürel uçurum inanılmaz duruma geldi. Bizden olmayan ‘diğeri’ne karşı yabancılaşmamız medeniyetimizin kırılganlığı hakkında fikir veriyor” diyen yönetmen, bazı parlak anlarına rağmen muhtelif fikirleri bir arada tutacak sinema diline bu kez ulaşamamış.

Cannes Film Festivali Ödül Töreni’nden renkli görüntüler için>>> 

İkincilik anlamına gelen Jüri Büyük Ödülü’nü kazanan “120 Battements par minute” filminin yönetmeni, Fransız Robin Campillo ise dakikalarca ayakta alkışlandı. 90’lı yıllarda ilaç şirketlerini protesto eden ve gençleri AIDS hakkında bilgilendirmeyi amaçlayan bir grup aktivistin yaşadıklarını konu alan filmle ilgili yaptığımız söyleşide “Bu filmi yapmamın nedeni o dönem kaybettiğimiz arkadaşlarıma ve mücadelemize borçlu olmamdı. Maalesef sistemin bozukluğu ve sömürü başka formlarda devam ediyor” demişti. Rus sinemacı Andrey Zvyagint-sev’nin boşanma arifesindeki bir çift üzerinden Rusya’daki düzeni eleştirdiği “Sevgisiz/ Nelyubov” filmi üçüncülük anlamına gelen Jüri Ödülü’nü kazandı.

En iyi yönetmen ödülü de sürpriz yaptı ve Sofia Coppola’nın yeniden çevrim olan “The Beguiled” adlı filmi kazandı. Jüri senaryo ödülü ise Yunan sinemasının önemli yönetmenlerinden Yorgos Lanthimos’un “Killing of a Sacred Deer” ve filmi ancak beş gün önce bitirip Cannes’a yetiştirdiğini sahnede itiraf eden İngiliz sinemacı Lynne Ramsay’nin “You Were Really Never Here” arasında paylaştırıldı. En iyi aktör ödülü de Ramsay’nin filmindeki rolüyle Joachim Phoneix’in oldu. Fatih Akın’ın 10 yıl sonra yeniden Cannes yarışına döndüğü “In the Fade” filminde bombalamada kaybettiği ailesi adına adalet arayışına giren Alman bir kadını canlandıran Diana Kruger, en iyi kadın oyuncu ödülünü aldı. Kruger Akın’a “Bana inandığın ve içimde varlığını bile bilmediğim gücümü bana gösterdiğin için çok teşekkür ederim” diye seslendi.

edebiyathaber.net (29 Mayıs 2017)

Yorum yapın