Can Yayınları’nın nisan ayı yayın programı belli oldu

Nisan 5, 2023

Can Yayınları’nın nisan ayı yayın programı belli oldu

Can Yayınları’nın nisan ayı programı belli oldu.

Ayfer Tunç’un son romanı Kuru Kız, Nobel Ödüllü Annie Ernaux’nun iki romanı Olay ve Bir Kadın, Knut Hamsun’ın ilk defa Norveççeden çevrilen kitapları ve Mustafa Kemal Atatürk’ün meclis açılış konuşmalarını içeren Türkiye’nin İlk Yılları, ölümsüz eseri Nutuk ve İzmir’de Türkiye’nin Geleceği üzerine halkla sohbeti, Can Yayınları’nın nisan ayı kitapları arasında.
 

Ayfer Tunç / Kuru Kız
Ayfer Tunç yeni romanı Kuru Kız, hayatı boyunca önce hasta annesine, sonra sakat kalan babasına ve nihayetinde kalp krizi geçirene kadar erkek kardeşine hizmet etmek zorunda kalan, aile ve toplum tarafından yaşam hakkı elinden alınmış bir kadının, “kuru kız”ın kendine yepyeni bir dünya kurmasını konu ediniyor.
 
Annie Ernaux / Olay (çev. Siren İdemen)
Daha önce Kürtaj adıyla yayımlanan bu kitapta Ernaux, bireysel ve politik açıdan dönüştürücü bir “olay”dan, tarihin dışlanmış kadınları için edebî bir tanıklık alanı açan son derece kesin, kısılması mümkün olmayan bir ses çıkarıyor.
 
Annie Ernaux / Bir Kadın (çev. Yaşar Avunç)
Yalın Tutku ve Boş Dolaplar‘da kendisini, Babamın Yeri‘nde babasını anlatan Annie Ernaux, bu kitabında iki yıl boyunca hastanede kalan Alzheimer hastası annesinin ölümünü ve anne-kız ilişkilerini konu alıyor.
 
Bir anne ve kızı arasındaki hem zayıf hem de sarsılmaz bağı, onları ayıran dünyaları anlatan Bir Kadın, mümkün olan en tarafsız dille yazılmış bir ağıt, belki de Annie Ernaux’nun en dokunaklı metni.
 
Knut Hamsun / Victoria (çev. Dilek Başak)
1898 yılında yayımlanan ve 19. yüzyılın sonlarında geçen bu kitapta değirmencinin oğlu Johannes, Norveç’in taşrasındaki bir sahil köyünde, şair olma hayalleri kurmaktadır. İlhamını ise “sarayın efendisi”nin kızı Victoria’dan alır: Bu genç kadın sonunda arzuladığı genç adam ile yoksullaşan ailesine olan bağlılığı arasında bir seçim yapmak zorunda kalacaktır.
 
Tutucu bir toplumun gerçekliğini ve yasaklarını konu eden Victoria, şiddetli bir rüzgârın karşısında ayakta durmaya çalışan iki genç fidanın çarpıcı ve lirik romanı.
 
Knut Hamsun / Açlık (çev. Deniz Canefe, Haydar Şahin)
Adı yahut geçmişi olmayan, içler acısı bir odada yaşayan, geçimini sağlamak için gazetelere yazılar yazan genç ve idealist bir adam, artakalan zamanında başkenti adımlamakta ve çoğunlukla açlık çekmektedir. Haysiyetini belki de hayatın kendisinden çok önemseyen ve her şeyin bir şekilde yoluna gireceğine inanan bu adam çok geçmeden kendini bir başına, sokaklarda bulacaktır.
 
20. yüzyılın en önemli metinlerinden Açlık, ilk defa orijinal dilinden çevrilerek Can Yayınları’ndaki yerini alıyor.   
 
Knut Hamsun / Pan (çev. Deniz Canefe, Haydar Şahin)
Açlık‘tan dört yıl sonra, 1894’te yayımlanan ve Hamsun’un en ünlü romanlarından biri olan Pan, insan ile doğa ilişkisi üzerine yoğunlaşırken, insanın toplumdan uzaklaşıp doğayla baş başa kalışıyla birlikte Hamsun’ın kendi doğası üzerine düşünmesini, hızla yükselen kapitalist toplum dalgasının ruhundaki etkilerini eleştirel bir tavırla ve sade bir dille dile getiriyor.
 
Mustafa Kemal Atatürk / Nutuk
Bir “tarihî belge” niteliği taşıyan ve tek gerçek ve tek hedef olan milletin egemenliği için nasıl mücadeleler verildiğinin, karşılaşılan ve atlatılan badirelerin; memleketi ayağa kaldırmak için nasıl bir vizyon ve kararlılıkla hareket edildiğinin ilk ağızdan anlatan Nutuk; Mustafa Kemal Atatürk’ün sağlığında gerçekleştirilmiş baskının tıpkıbasımı olarak okurla buluşuyor.
 
Mustafa Kemal Atatürk / Türkiye’nin İlk Yılları
Türkiye’nin İlk Yılları, Atatürk’ün 1924-1938 arasında yaptığı, büyük çoğunluğu meclis açılış konuşmalarından oluşan bir kitap. Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’ndeki tüm yenilikleri, eğitimden sanayiye, tarımdan şehirciliğe, ekonomiden diplomatik ilişkilere tüm gelişmeleri, kısacası bir ülkenin kendini var etme çabasını yıl yıl, adım adım kurucusunun ağzından dinlemek mümkün.
 
Mustafa Kemal Atatürk / Türkiye’nin Geleceği
Mustafa Kemal Atatürk’ün, 2 Şubat 1923’te İzmir’de yaptığı bu konuşma, nutuktan çok bir liderin halkıyla sohbeti olarak okunabilir. Bu konuşma, büyük badireler atlatmış bir halkın lideriyle samimi ilişkisini, liderin halkına hesap verebilirliğini göstermesi açısından da önemli bir belge.

edebiyathaber.net (5 Nisan 2023)

Yorum yapın