Can Göknil çocukların gözünden hayata ve sanata bakıyor

Eylül 2, 2021

Can Göknil çocukların gözünden hayata ve sanata bakıyor

Can Göknil’in yazıp resimlediği “Hatıraları Saklama Sandığı”, 7 ve üzeri yaş grubu için Can Çocuk Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Usta sanatçı Can Göknil yazıp resimlediği bu öyküsünde, bir çocuğun çevresinde ve bugününde olan bitene, hayatına, ailesine dair sorularına eşlik ederken, sanatın yaşamdaki iyileştirici ve destekleyici gücüne dikkat çekiyor.

Dedem bize taşındı. Ta Almanya’dan. Babam da ona bir sandık yaptı. Hatıraları saklama sandığıymış. Parlak kulpları var. İçi mis kokuyor. Kayın ağacındanmış. Dedem çok beğendi sandığını. Sağına soluna dokundukça yüzü gülüyor. Beni çağırdı, ‘Gel kızım, valizleri açalım,’ dedi. ‘Ninenden kalanları ‘hatıraları saklama sandığımıza’ yerleştirelim.’ İkimiz de öyle heyecanlıydık ki…”

Genç okurlar bu kitapla kahramanımız Abide’nin evinde, mahallesinde, okulunda ona eşlik ediyor. Bir yandan da sınıflarında Tülay Öğretmen’le gerçekleştirdikleri sanat etkinliğiyle, dünya sanat tarihinden altı büyük ressamla tanışıyor.

Sayfa: 64
Fiyat: 18 TL

Bence annem en çok babamı seviyor. Çayı kendisi demlediğinde, babama vermeden önce azıcığını içiveriyor. ‘Babanın çayı güzel olmuş mu diye tadına baktım,’ diyor. Babam işten eve dönünce sarılıp öpüyor. ‘Sevgilim gelmiş,’ diyor. Gerçi annem babama yıllar önce âşık olmuş ama yine ben evin en kıymetlisiyim. En küçüğüyüm de ondan.

Gün içinde annemle beraberim. Artık evden çalışıyor. Pandemide hasta olmayalım diye öyle çok uğraşıyor ki. Eve giren her şeyi siliyor, alkolle dezenfekte ediyor. Ödevlerime de yardım ediyor.
 
Öyle tatlı ki benim annem…

Can Göknil

Robert Koleji’ni bitirdikten sonra ABD’ye gitti. 1968’de Knox College’dan mezun oldu. 1969’da The City College of The City University of New York’ta Resim Ana Sanat Dalı’nda yüksek lisans yaptı. Resim ve kitap illüstrasyonlarıyla tanındı. Çocuklar için yazdığı ilk resimli öykü kitabı Kirpi Masalı 1974 yılında, İstanbul’da yayımlandı. Londra’da Victoria Albert Müzesi’nde, San Marino’da Museo d’Arte Moderna’da, Tokyo’da Chihiro Müzesi’nde, New York’ta Schenectady Müzesi’nde, Bulgaristan’da Gabrovo Mizah Müzesi’nde ve Türkiye’de çeşitli koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır. Türkiye Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nin değerlendirmesiyle, 2010 yılı Hans Christian Andersen Ödülü ve 2015 yılı ALMA ödülü için aday gösterildi. Ayrıca Jenny Smelik Kiggenprijs (Hollanda, 1988), The Golden Baloon Award (New York, 1989) gibi uluslararası çocuk kitapları ödülleri kazanan Can Göknil’in ülkemizde kendi yazıp resimlediği 50’yi aşkın resimli çocuk kitabı yayımlandı. Yurtdışında da altı resimli kitabı İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Macarca, Almanca, Hollandaca, Surinamca ve Arapça dillerine çevrildi. Can Göknil kitaplarıyla ve resimleriyle uluslararası pek çok etkinlikte yer almaya devam ediyor.

Yazarın Yayınevimizden Çıkan Kitapları: Babasının Başka Evi Var  Beni Annem Yavruladı  Bilmecelerle ABC • Çatlak Hasan  Deniz Masalı • Gökyüzü Sirki • Gülfidan Çiftlikte • Hatıraları Saklam Sandığı  Kardeşim  Keçeci Bayram ve Anka Kuşu • Kirpi Masalı • Kokuşuk Arkadaş  Kuyruksuz • Mandolin Çalan Pangolin  Ormandaki Arkadaş  Renkli Öcüler  Zilli Tilki ile Çanlı Goncoloz

edebiyathaber.net (2 Eylül 2021)

Yorum yapın