Çamaşır Makinesi ve Beethoven: Farklı melodileriyle “Moya” raflarda

Ocak 17, 2023

Çamaşır Makinesi ve Beethoven: Farklı melodileriyle “Moya” raflarda

Ange Yayınları’ndan çıkan, Aytaç Özge tarafından kaleme alınan Moya, okuyucuyu Beethoven ile Platon’dan Caravaggio’ya kadar uzanan sıra dışı bir serüvene çağırıyor. Bilim kurgu, fantastik ve korku öğeleriyle dolu kitap, bir solukta okunabilecek farklı öykülerin kapılarını aralıyor.

Kitabın Konusu

Aytaç Özge’nin bilim kurgu eseri Moya, Koza, Yasak Bölge ve İlk Temas olmak üzere üç bölümden oluşuyor.

Koza

“Ben bir akıl hastanesiyim.”

Koza adlı akıl hastanesinin dilinden anlatılan sıra dışı öykü, çamaşır makinesi sesleriyle rüyaya dalan bir hastanenin başından geçenleri aktarır. Bu alışılmışın dışındaki akıl hastanesi, içindeki hastalara göz kulak olur ancak bir gün sıra dışı bir ölümle karşılaşır ve cinayeti araştırmaya başlar. Ölümler artıkça hem kendi varlığını hem de hastaların ölümlerini sorgular. Duvarların arasında sıkışmış gibi hisseden Koza, hastaneye yeni gelen ve değişik yaratıklardan oluşan özel serinin, ani ölümler üzerindeki etkisinden şüphelenip bu hastaların odalarına sızmaya karar verir. Bu odalardan birinde karşılaştığı kendi gibi sıkışıp kalmış sırtından hamile kadınla olan iletişimi, Koza’yı varlığının ve kimliğinin derinliklerine götürecektir.

Yasak Bölge

“Sana yalan söyleyeceğim. Var olmamış bir yer ile yok olmuş bir insanın göbek bağını anlatmaya hazırım artık. Sana yalan söyleyeceğim. Olmamış demiş miydim, yoksa var mıydı? Işık yok, zaman yok, damar tünelinde sürünerek ilerliyorsun. Keskin kan kokusunu alıyor musun?”

Nora, sıradan yaşamına kendi hâlinde devam ederken bir gün vücudunda ve ruhunda türlü değişimlere tanık olmaya başlar. Vücudu ve ruhu çürümeye başlamış gibidir. Aynı zamanlarda denizin ortasında kendiliğinden ortaya çıkan bir adanın gizemi ve adadan yayın yapan Muhabir’in anlattıkları ilgisini çeker. Böylece Nora vücudundaki değişimler ile adanın içinde olan olaylar arasında bağlantı kurmaya başlar. Muhabir ise bu adanın derin gizemlerini çözmek için farklı maceralara adım atar.

“İnsanların fikirleri değişiyor, mekânları niye değişmesin?”

İlk Temas

“Kentlerin en güçlüsü Oz; kendi başına denizde özgürce yüzen, şekli dik duran bir ispermeçet balinasına benzeyen kuyruklu bir kıta gibiydi.”

Platon’un Devlet kitabıyla yönetilen Oz adlı ana kentte yaşayan Psikiyatr Goo, çocukların beyinlerine yerleştirilen kafa kayıtları ile erken yaşta yaşanan travmalara çözüm bulan bir doktordur. Sevdiği arkadaşı, dedektif görevi gören suç uzmanı Ali bir cinayeti aydınlatmak üzere elinde bozuk bir kafa kaydıyla onun yanına gelir. Bundan sonra çözülemeyen cinayetlerden Oz kentinin sırlarına kadar uzanacak zorlu bir serüven başlar.

Yazar Hakkında

1981 yılında İstanbul’da doğan Aytaç Özge, lisansını İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin Uluslararası İlişkiler bölümünde, yüksek lisansını ise Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon bölümünde tamamladı. Basılı ve online yayınlarda muhabirlik ve editörlük çalışmaları dışında dijital ajans içerisinde içerik pazarlama uzmanlığı yaptı. Geçtiğimiz senelerde bir süre Japonya’da yaşayan Aytaç Özge, ülkenin kültürel özellikleriyle ilgilenerek yazılar yazdı ve video çekimleri yaptı. Özellikle korku ve bilim kurgu sineması olmak üzere sinema, müzik, dijital pazarlama, yapay zekâ üzerine farklı platformlarda yayınlanan yazıları ve çalışmaları bulunmaktadır.

edebiyathaber.net (17 Ocak 2023)

Yorum yapın