Çalışmanın olmadığı bir dünya icat etmek mümkün mü?

Kasım 29, 2018

Çalışmanın olmadığı bir dünya icat etmek mümkün mü?

Nick Srnicek ve Alex Williams’ın Geleceği İcat Etmek: Postkapitalizm ve Çalışmanın Olmadığı Bir Dünya adlı kitabı, Ahmet A. Sabancı çevirisiyle Delidolu Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Herkesin Seveceği Ütopya: Çalışmanın Olmadığı Bir Dünya

Siyaset teorisi, dijital ekonomi ve sosyoloji alanlarında uzmanlaşan iki yazar ve akademisyenin, Nick Srnicek ile Alex Williams’ın ortak imzasını taşıyan Geleceği İcat Etmek: Postkapitalizm ve Çalışmanın Olmadığı Bir Dünya, kapitalizmin olmadığı bir gelecek tahayyülüne sahip çıkarak sol siyaseti somut adımlar atmaya davet ediyor.

Delidolu’nun “Ne Yapmalı?” temalı kurmaca dışı eserler koleksiyonunda yerini alan kitap, “Güncel sol siyaseti bugünün teknolojik dünyasında nasıl etkili kılabiliriz?” sorusuna yanıt ararken hem küresel neoliberalizmi hem de “çalışma” fikrini mercek altına alıyor.

Toplumsal hareketler üzerine en güncel teorik çerçeveden beslenen bu kapsamlı çalışma, siyaset bilimi, iktisat, iletişim ve sosyoloji başta olmak üzere sosyal bilimlerin çeşitli alanlarında eğitim alan öğrenciler ile bu alanlarda çalışan akademisyenlerin yanı sıra güncel siyasetle ilgilenen kitapseverlere ve aktivistlere de hitap ediyor.

Teknolojideki ilerlemeler ve dijitalleşme yaşamlarımızı radikal bir biçimde dönüştürürken gelecek üzerine düşünmenin ve yeni bir dünya icat etmenin vakti geldi de geçiyor bile. Srnicek ve Williams, bu göreve talip olan sol siyasetlerin, teknolojiyle ilgili önyargıları ve hapsoldukları yerel savunma siyasetleri nedeniyle sınırlı kaldıklarını ifade ederek küresel kapitalizmin ancak evrensel bir vizyonla alt edilebileceğini söylüyor. Antikapitalist mücadeleye ve günümüzün toplumsal hareketlerine dair güncel bir bakış vadeden bu çalışma, kapitalizmin olmadığı bir dünya hayalini her zamankinden daha geçerli ve güçlü kılıyor.

“İnsanlığın geleceği, teknolojik dönüşümdeki özgürleşmeye sıkı sıkıya bağlıdır. Geçerliliğini korumak ve siyasal açıdan etkili kalmak isteyen her hareketin teknolojik dünyamızdaki imkân ve gelişmeleri yakalaması gerekir. Sol şimdiki hâliyle ne günümüzde kalabilir ne de geçmişe dönebilir.

Yeni ve daha iyi bir gelecek kurmak için yeni bir hegemonya inşa etmemiz ve bunun için de gerekli adımları atmamız gerekiyor. Kolektif hayal gücümüzü kapitalizmin koyduğu sınırların ötesine taşımak zorundayız. Bugün ne kadar sağlam görünürse görünsün, neoliberalizmin geleceği de güvende değildir.

Şimdiye dek tanık olduğumuz bütün toplumsal sistemler gibi neoliberalizm de sonsuza kadar sürmeyecektir. Bugün bize düşen, neoliberalizmden sonrasını icat etmektir.”

Tadımlık>>>

Nick Srnicek Hakkında

Kanadalı yazar ve akademisyen. Doktora derecesini 2013 yılında London School of Economics’ten alan Srnicek, hızlanmacılık (accelerationism), siyaset teorisi ve kıtlık-sonrası (post-scarcity) ekonomi üzerine araştırmalar yapmaktadır. Halihazırda, King’s College London’da Dijital Ekonomi alanında öğretim görevlisidir.

Alex Williams Hakkında

Londra Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim görevlisidir. Hegemonya ve toplumsal karmaşıklık kuramlarını ele aldığı Hegemony Now (Verso) ve Political Hegemony & Social Complexity (Palgrave Macmillan) adlı çalışmalarının 2019 yılında yayımlanması beklenmektedir.

edebiyathaber.net (29 Kasım 2018)

Yorum yapın