Burhan Sönmez’in ilk Kürtçe kitabı yayımlandı

Şubat 19, 2024

Burhan Sönmez’in ilk Kürtçe kitabı yayımlandı

Gazete Duvar’dan Ferhat Yaşar’ın haberine göre Uluslararası PEN Yazarlar Birliği Başkanı Burhan Sönmez’in ilk Kürtçe kitabı Evîndarên Franz K. (Franz K. Âşıkları) yayımlandı.

Kitabın lansmanı İstanbul Kadıköy’de yapıldı. Lansmana aralarında şair ve yazar Çayan Okuduci, Fransız Şair ve Çevirmen Sylvain Cavailles, yazar Aslı Tohumcu ve oyuncu Meltem Cumbul’un da olduğu çok sayıda edebiyatçı, editör, yayıncı, çevirmen ve sanatçı katıldı.

Burada konuşan Burhan Sönmez anadilin önemine değindi. Kürtçe yazma nedenini “Annenin diline dönüş arzusu” olarak açıklayan Sönmez “Kitabın farklı dilere çevrilirken Türkçeden veya İngilizceden değil, ‘Kürtçeden çeviri yapılmıştır’ denmesi benim için çok kıymetli” dedi. Yazar Sönmez sözlerine şöyle devam etti: “Biz burada Kürtçe ya da Türkçe yazıp bir arada yayınlayıp buradan ortak bir yaşam ve gelecek hayal edebilisek, hepimiz için bir kazanç olacak. Bizim partimiz yok. Oturup bir hükümet kuramayız. Ama burada bu kitapla bir hükümetin ulaşamayacağı muazzam bir geleceğe ulaşırız. En karanlık en mutsuz hissettiğimiz zamanlarda edebiyatın büyük bir cevher taşıdığını düşünüyorum.”

Kaynak: GazeteDuvaR (19 Şubat 2024)

Yorum yapın