Bülent Şenver’den başarı sırları: Gençlere Mektuplar

Ekim 12, 2020

Bülent Şenver’den başarı sırları: Gençlere Mektuplar

Bülent Şenver’in “Gençlere Mektuplar” adlı kitabı Mundi etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Gençlere Mektuplar’da ülkemizin en önemli bankacılarından Bülent Şenver uzun kariyerinde öğrendiklerini aktarırken, Ali Koç’tan Betûl Mardin’e, Güler Sabancı’dan Muhtar Kent’e  başarılı insanların tecrübe ve tavsiyelerini bir araya getiriyor.

Sayfa sayısı: 368

Fiyat: 44  TL

BÜLENT ŞENVER, Darüşşafaka Lisesi’ni bitirdikten sonra Robert Kolej Yüksekokulu’nun Business Administration Bölümü’ne girmiştir. Okulun adı Boğaziçi Üniversitesi olarak değiştirildikten sonra aynı okulun İdari Bilimler Fakültesi Muhasebe ve Finans Bölümü’nden mezun olmuştur. Şenver iş hayatına Arthur Andersen and Company’nin Londra ofisinde başlamıştır. Bağımsız denetçi olarak çalıştığı bu şirketin İstanbul ofisi açılınca aynı şirketin İstanbul ofisine tayin olmuştur.

Bülent Şenver, bağımsız denetim, yönetim teknikleri ve bankacılık konularında Londra, Birmingham, Chicago, Houston, Washington, Paris, Brüksel ve Cenevre’de çeşitli eğitimlerden geçmiştir.
Çeşitli dönemlerde bağımsız denetçi ve yönetim müşaviri olarak yirmiyi aşkın Türk ve yabancı bankada görev yapmıştır. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası için Bankalar Uzaktan Gözetim Sistemi kurmak üzere İngiltere, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri merkez bankalarında araştırmalar yaptı. Yurda döndüğünde Merkez Bankası için Bankalar Uzaktan Gözetim Sistemi, Bankalar Erken Uyarı Sistemi, Bankalar Tek Düzen Raporlama Paketi ve Bankalar Tek Düzen Hesap Planı hazırlanmasından sorumlu proje müdürü olarak görev yaptı.

Bülent Şenver, 1985 yılında Muhasebe Uzmanları Derneği üyesi oldu ve bir süre bu derneğin disiplin komitesi üyesi olarak görev yaptı. Şenver, aynı yıl Serbest Muhasebeci Mali Müşavir sertifikasını da aldı. Arthur Andersen İstanbul ofisindeki görevinden 1985 yılında on bir yıllık kıdemli müdürüyken ayrıldı ve Uluslararası Endüstri ve Ticaret Bankası A.Ş.’nin (Interbank) genel müdür yardımcısı oldu.

Aynı yıl Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi Şenver’i yarızamanlı öğretim görevlisi olarak kabul etti. Şenver o tarihten beri bu üniversitede sırasıyla Bağımsız Dış Denetim, Maliyet Muhasebesi, Bankalarda Aktif ve Pasif Yönetimi ve Banka Yönetimi konulu dersleri vermektedir. Bilgi Üniversitesi’nde Bankacılık ve Finansal Piyasalar, Yatırım Bankacılığı, Finans Piyasalarında Etik dersleriyle İstinye Üniversitesi’nde İş Etiği dersleri vermektedir.

Türkiye Bankalar Birliği eğitim programları çerçevesinde 1983 ile 2000 yılları arasında 17 yıl boyunca Bankalarda Kârlılığın Artırılması, Bankalarda Aktif ve Pasif Yönetimi, Bankalarda İç Denetim ve Banka Bilanço Analizi konularında İstanbul, Ankara ve İzmir’de çeşitli konferans ve seminerler vermiştir. Ayrıca Banka Mali Tabloları Nasıl Analiz Edilir isimli bir de kitap yazmıştır.
Haziran 1987 yılında Pamukbank T.A.Ş.’nin genel müdürü olmuştur. 1987 Haziran ile 1993 Temmuz arasında genel müdür olarak yönettiği Pamukbank’ta bireysel bankacılık ile elektronik bankacılık konularında yenilikçi, yaratıcı ve modern bankacılık atılımları ve uygulamaları gerçekleştirmiştir. Resimli kredi kartı uygulaması, varlığa dayalı menkul kıymet ihracı, telefon bankacılığı uygulaması, kredili mevduat, sigortalı mevduat, euro mevduat, konut kredisi gibi birçok yeni bankacılık ürün ve hizmetini gerçekleştirerek, bankacılıkta birçok ilke imzasını atmıştır. Alman Kreiss Bank A.G., Türkiye Genel Sigorta A.Ş., Baytur İnşaat ve Taahhüt A.Ş., Türk Henkel A.Ş., Aksan A.Ş., Pamuk Factoring A.Ş. ve Pamukbank Emekli Sandığı şirketlerinde yönetim kurulu üyesi olarak da görev yapmıştır. Türkiye Bankalar Birliği yönetim kurulunda altı yıl süreyle denetçilik görevini üstlenmiştir.

Türk Basın Birliği Bülent Şenver’i 1987 Yılının Bankacısı seçmiş ve kendisine Hakkı Tarık Uz Yılın Adamı unvanını ve plaketini vermiştir. Aylık ekonomi dergilerinden Capital Bülent Şenver’e 1990 yılında Yılın Bankacısı Ödülü’nü vermiştir. Aynı yıl Cosmopolitan isimli bir diğer dergi de Şenver’i 1990 Yılının Adamı olarak seçmiş ve ödüllendirmiştir. Cosmopolitan bu ödülü Şenver’e bankacılık konusunda gösterdiği başarılı çalışmalarından, yaratıcı kişiliğinden ve bankacılık sisteminde öncülük yaparak getirdiği yeni ürün ve hizmetlerden dolayı vermiştir. Capital dergisinin geleneksel yıllık araştırmaları sonucu 47 seçkin işinsanı, bankacı ve yöneticiden oluşan jüri heyeti ikinci kez Şenver’i 1991 yılında “yılın bankacısı” olarak seçmiş ve ödüllendirmiştir. Altı yıl genel müdürlük görevini yaptığı Pamukbank’tan ayrıldıktan sonra 1994 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Denizbank Ltd. adıyla kendi ortaklığı olan mahalli bir banka kurmuş ve bu bankadaki hisselerini 1998 yılı sonunda satana kadar bankanın yönetim kurulu başkanı ve murahhas azası olarak görev yapmıştır.

1994-2000 yılları arasında beş yıl boyunca Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA-AmCham) genel başkanı, Amerikan Ticaret Odaları Avrupa Konseyi (ECACC) yönetim kurulu üyesi, icra komitesi üyesi ve aynı dönemde ECACC hazine başkanı olarak görev yapmıştır. Türk Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (TÜSİAD) üyeliği sırasında TÜSİAD Bankacılık Komisyonu, TÜSİAD Ekonomik ve Mali İşler Komisyonu, Parlamento İşleri Komisyonu, Dış İşler Komisyonu ve Bankacılık Komisyonu üyesi olarak da görev yapmıştır. Türkiye Etik Değerler Merkezi Vakfı’nı (TEDMER) kuran Şenver, daha sonra kurduğu Etik Değerler Merkezi Derneği’nin (EDMER) kurucu onursal genel başkanıdır. Türkiye’de kitap okumayı sevdirmek, yaygınlaştırmak ve ihtiyaç sahiplerine kitap iletmek için çalışmalar yapan Herkese Kitap Vakfı’nın kurucu genel başkanı olan Şenver, Gençlere Mektuplar kitabının yanı sıra, Başardin, Kulağınıza Küpe Olsun ve Banka Bilanço Analizi adlı kitapların da yazarıdır. Çeşitli üniversitelerde bankacılık, finans ve etik konularında dersler veren Bülent Şenver, çeşitli banka ve kuruluşlara stratejik yönetim danışmanı olarak da hizmet vermektedir. İngilizce bilen Şenver evli ve iki çocuk babasıdır.

edebiyathaber.net (12 Ekim 2020)

Yorum yapın