Buket Uzuner Atiye dizisine dava açtı

Eylül 22, 2020

Buket Uzuner Atiye dizisine dava açtı

Netflix’te yayınlanan başrollerini Beren Saat, Melisa Şenolsun, Metin Akdülger ve Mehmet Günsür’ün paylaştığı “Atiye” dizisi davalık oldu. İntihal davası açan Yazar Buket Uzuner Ege’nin Sözü’ne açıklamalarda bulundu.

Yazar Buket Uzuner 2015 yılında yayımladığı TOPRAK romanının izinsiz ve sözleşmesiz olarak ATİYE adlı Netflix dizisinde OG Prodüksiyon tarafından intihal edildiği gerekçesiyle İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne Avukat Abdullah Egeli aracılığıyla intihal davası açtı.

Buket Uzuner’in “Tabiat Dörtlemesi” olarak tanınan, yüzbinlerce okura ulaşmış, okullarda okutulan, üzerine tezler yazılan Su, Toprak Hava ve Ateş romanlarının hepsinde ana karakterler olan: “Defne Kaman” ve anneannesi “Umay Nine”nin Atiye adlı dizide izinsiz ve sözleşmesiz kullanıldığı iddia edildi.

Yazar Uzuner davasının kişisel olmadığını ve tüm edebiyatçıların emeklerine sahip çıkmak için harekete geçtiğini belirtti.

Uzuner şöyle konuştu: Türkiye, sadece düşünce özgürlüğü değil, düşünce hırsızlığı konusunda da sıkıntılı bir ülke. Bu nedenle yayımlandığı günden beri sevilen “Defne Kaman’ın Maceraları” romanlarının kahramanları Defne Kaman ve Umay Nine karakterlerinin başka adlarla alenen kullanıldığı dizeye karşı açılan davayı kazanmak, diğer edebiyatçılarımız için emsal teşkil edecektir. Yani davam sadece kişisel değildir.

Öte yandan Uzuner tarafından kamuoyuyla paylaşılan metinde ise şu ifadeler yer aldı:
Bilindiği gibi bir roman ve senaryonun temeli onun Ana karakterleridir ve olayların akışı yoğunluklu olarak ana karakterlerin belirlediği bir yolda gelişir. Bu gerek edebiyatçılar gerek senaryo, film ve dizi sektöründe çok iyi bilinen bir teknik konudur. Atiye dizisinin senaryosu, Buket Uzuner’in “Defne Kaman’ın Maceraları” Toprak romanının ana karakterleri üzerine farklı adla kurulduğu için Atiye dizisi yazarın  “Su”, “Hava” ve aynı serinin yazmakta olduğu “Ateş” adlı eserlerine karşı da bir fikrî hak ihlalidir.
Atiye dizi senaryosundan Buket Uzuner’de izinsiz ve habersiz alınan (arkeolog,anne, kız kardeş gibi)  ana ve yan karakterler (bunların adları değiştirilmiş) olayın örgüsü ve gidişatı çıkarıldığında geriye ATİYE diye bir dizi kalmamaktadır. Burada bir açık ve net bir intihalden ziyade Buket Uzuner’in sevilen romanının ustaca değiştirilerek işlenmesi ve bundan bir senaryo çıkarılması söz konusudur. Buna rağmen yapımcılar kamuoyunu yanıltamamışlar ve kamuoyu bu dizinin TOPRAK romanı ve dörtlemenin karakterleri ve konusunun değiştirilerek işlenmesi olduğunu farkına varmış ve bunu sosyal medyada dile getirmiştir.
Buket Uzuner, bu davanın ülkemizde yaygın olan edebî intihaller konusunda bir örnek teşkil edeceğini ve bundan sonra fikir hırsızlığının zorlaşacağını umduğunu söyledi.İ

Daha önce de Yazar Şengül Boybaş, “Dünyanın Uyanışı” adlı romanından esinlenilerek çekilen dizinin ön jeneriğinde, fragman, afiş gibi tanıtımlarında eserine ve ismine yer verilmediğini iddia ederek OG Prodüksiyon şirketine dava açmıştı.

Kaynak: Ege’nin Sesi (22 Eylül 2020)

Yorum yapın