Bugünden Dergisi yine dopdolu!

Eylül 11, 2013

Bugünden Dergisi yine dopdolu!

Bugünden kültür sanat dergisi 14. sayısıyla okurlarıyla buluştu.

Düşünsel bölümünün ilk yazısı Mehmet Ali Kılıçbay’ın. Yenilginin Siyaseti ya da Kralın Soytarısı adlı yazısında; tarihin bütün ‘kaybedenlerinin’ mottosu olan “Gel buraya, aramıza geri gel!” tümcesinin felsefesi işlek bir dille, değişime direnen toplumlara, “sanatçı” kavramına ve Gezi Parkı olaylarına bağlanmış. Bülend Tuna, Tarihsel Süreç İçerisinde Kenti Kavramak yazısında, yerel yönetimlerin, kentin geçmiş birikimini bir zenginlik olarak görmeleri gerektiğinin altını çizmiş; toplumun kültürel mirası sahiplenme ve koruma konusundaki zafiyetini; kent meydanlarının işlev(sizliğini) vurgulamış. Orhan Aydın aynı başlıklı yazısında kahkaha ve şiddet arasındaki ilişkiyi incelemiş. Cemal Dindar, Göçebe Ruhu: Karac’oğlan ve Cemal Süreya başlıklı yazısında Karacaoğlan ile Cemal Süreya’nın dizelerindeki kardeş bağı göz önüne sermiş. Mizah ve yaşam ilişkisini merak edenler, Kubilay Aysevener ve Şenay Soyer’in çevirisini yaptıkları John Morreall’ın Gülmeyi Ciddiye Almak adlı kitabından alıntılanan yazıyı keyifle okuyabilirler. Ülkü Ayvaz, Tiyatro ve İmgelem Dünyası başlıklı yazısında seyirci-bireyin imgelem dünyasının neden diri tutulması gerektiği üzerinde durmuş.

Sanat Dünyası bölümünde Feridun Andaç, 19 Temmuz 2013 tarihinde aramızdan ayrılan Leyla Erbil’e dair anılarını Kavşaktaki Buluşmalar: Yüzler/İzler/Gölgeler yazı dizisinde anlatmış. Erke Kesova’nın Kitap İnsanlar, Duran İnsanlar ve Duran Sinemalar başlıklı yazısını okumak mümkün. İ. Serhat Sağsöz, Gitmek üzerine yazmış. İlkay Yılmaz, Çocuk Olmak başlıklı yazısıyla çocukluğumuza döndürmüş bizi.

Özgür Soylu, Koray Özer ile bilim kurgu edebiyatı üzerine bir söyleşi gerçekleştirmiş. Nurzer Öznur, Sarkaç adlı dosyasıyla 2013 Yaşar Nabi Nayır Öykü Ödülünü kazanan Şengül Can’la kitabı üzerine söyleşmiş.

Portre bölümünde Hülya Soyşekerci, ülkemizin ilk kapsamlı mitoloji sözlüğü yazarı Azra Erhat’ın eserlerini, yaşamını anlatmış. Yalçın Hafçı, Nazım Hikmet’in kendisindeki ressam kumaşını Bursa hapishanesinde keşfettiği ve teknik bilgi vermek yerine bakış açısı kazanmasına destek olduğu, ülkenin en özgün ressamlarından İbrahim Balaban’ın yaşamını ve sanatını anlatmış. Neriman Ağaoğlu, ilk dönem feminizminin öncüleri arasında yer alan Sabiha Sertel’i tanıtmış.

Eser tanıtımlarından ilkinde Turgut Çeviker, Kamil Masaracı’nın diğer karikatürcülerimizden farklı olarak öne çıkan yanını işaret edip Kültürlü Hadiseler adlı kitabını, eleştirilerini de esirgemeden ele almış. Fidan Çobanoğlu Kaplan, çocuk kitapları yazarı Çiğdem Özelsancak Ataş’ın ilk beş kitabı yayımlanmış Tarih Aynası serisini tanıtmış.

Edebiyat bölümünde yer alan Jaroslav Hasek’in Kurtarılmış adlı öyküsünün çevirisi Hulusi Müderrisoğlu tarafından yapılmış.

edebiyathaber.net (11 Eylül2013)

Yorum yapın