Bu kitapta, olmayan yokhayvan yok!

Haziran 26, 2018

Bu kitapta, olmayan yokhayvan yok!

Ece Çiftçi’nin yazıp resimlediği “Yokhayvanlar”, 5 ve üzeri yaş grubu için Can Çocuk Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Bu hayvanlar daha önce ne görülmüş, ne duyulmuş! Çünkü onlar “Yokhayvanlar”! Ece Çiftçi’nin hem yazıp hem resimlediği, hayal gücünü mizahla buluşturan bu renkli kitap, her yaştan okur için şimdi Can Çocuk raflarında!

Hayatlarına iki basamaklı kabuklarıyla toprakaltından çıkarak başlayan merdivgenler, rüzgârla savrulan yaprakları antenlerine takıştırmayı seven bukaçualar, devamlı hareket halinde olmalarına rağmen ayrılıklara bir türlü alışamayan nubingiler, görkemli sofralar kurup evde arkadaşlarını ağırlayan gagakafalı cadıkuşlar ve diğerleri… Bu kitapta, olmayan yokhayvan yok!

Merdivgenler 

Merdivgenler hayatlarına iki basamaklı kabuklarıyla toprakaltından yeryüzüne çıkarak başlarlar. Bir merdivgenin kabuğundaki basamakların sayısı yaşamı boyunca artar. Ancak bu büyüme hiçbir şeyle orantılı değildir. Dakikada iki-üç basamak büyüyen bir merdivgen yıllar boyu aynı kalabilir. Sonra kabuğu bir anda on basamağı bulabilir. On basamaklı merdivgenlere “mergendivgen” denir. Mergendivgenler merdivgenler arasında en inişli çıkışlı olanlarıdır. Vücut dilleri biraz değişken olsa da, merdivgenler kendilerini çok iyi ifade edebilirler.

Günlerinin çoğunu göl kenarında sürünerek ve kaydırak gibi burunlarıyla suda baloncuklar yaparak geçirirler. Su püskürtme oyunlarında üstlerine yoktur. Görülmüş en büyük merdivgenin kabuğu tam 483 basamaklıdır! Onun da su püskürtme oyunlarına katılması yasaklanmıştır.

Hıpırık

Birçok yokhayvan eğlenmeyi bilir fakat bir hıpırık kadar eğleneni görülmemiştir. Hıpırık gördüğü, duyduğu, kokladığı her şey için heyecanlanabilir. Yürüyebilse de, zıplamayı tercih eder. Saniyede aklına 21 fikir gelir. İyi bir gün geçiriyorsa 22 tane de gelebilir. Ama o hiçbirini yazmaz. Resimde gördüğümüz altı yaşındaki hıpırık, yazmadığı için tam olarak 4,162,752,000 fikrini unutmuştur. Bunlardan bir kısmı, uzun boynuna taktığı papyon sayısını artırmakla ilgili olduğu için belki de böylesi daha iyi olmuştur. Hıpırıklar şarkı söylemeyi çok severler. Sesleri pek güzel olmasa da müziğin tonunu tutturmakta başarılı sayılırlar.

Ece Çiftçi 1988 yılında İstanbul’da doğdu. Saint Benoit Fransiz Lisesi’ni bitirdikten sonra Amerika’da Virginia Üniversitesi’nde Psikoloji ve Fotoğraf alanlarında çift lisansını tamamladı. San Francisco, New York ve İstanbul’da çeşitli reklam ajanslarında sanat yönetmeni olarak çalıştı. Çalışırken sürdürdüğü yan projelerde karakter tasarımına ve illüstrasyona olan tutkusunu fark etti. 2017 yılında Bant Mag. Havuz’da Meltem Şahin’in küratörlüğünü üstlendiği PMS – Artırılmış Gerçeklik sergisine katıldı. Tapirulan Kültür Derneği’nin on üçüncüsünü düzenlediği illüstrasyon yarışmasında 850 katılımcı arasından 48 sanatçı arasına seçilerek İtalya’da Santa Maria della Pietà Kültür Merkezi’nde ve Genoa Nervi’de “Ciao” temalı uluslararası sergide yer aldı. Ece Çiftçi grafik tasarım ve illüstrasyon alanlarında serbest zamanlı çalışmaya devam ediyor. Doğaçlama karakterler üzerinden hikâyeler yaratmayı seviyor.

edebiyathaber.net (26 Haziran 2018)

Yorum yapın