Bu kitapta bedenlerimiz ve sağlık konusundaki takıntılarımız inceleniyor

Haziran 17, 2020

Bu kitapta bedenlerimiz ve sağlık konusundaki takıntılarımız inceleniyor

Barbara Ehrenreich’in Sağlık Salgını adlı kitabı, Didem Kizen çevirisiyle Mundi tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Daha uzun, daha “fit”, daha güzel yaşamak uğruna…

Çoksatar yazarı Barbara Ehrenreich Sağlık Salgını’nda pop kültürden mevcut bilimsel yayınlara uzanan pek çok kaynaktan yararlanarak bedenlerimiz ve sağlık konusundaki takıntımızı inceliyor. Önleyici tıbbi görüntülemelerden, wellness ve farkındalık kavramlarına, son moda diyetlerden fitness kültürüne kadar, uzun ve sağlıklı yaşam için pazarlanan pek çok uygulamayı ele alırken bedenimiz, benliğimiz ve evrendeki yerimiz üzerine bambaşka bir bakış açısı kazandırıyor. 

Yaşlanma karşıtlığı ve kontrol kültürü Batı toplumlarını tamamen etkisi altına almış durumda. Kaçınılmazı kontrol etmeye çabalıyor, kontrol edemeyeceklerimize endişeleniyoruz. Bedenimizin ve hatta ölümümüzün kontrolümüzde olduğuna inanıyoruz. Oysa en yeni bilimsel bulgular bedenimizin mikroskobik birimlerinin kendi kararlarını verdiğini ve bunun her zaman lehimize işlemediğini ortaya koyuyor.  Pahalı yaşlanma karşıtı ürünler alıp rutin testler yaptırabilir, daha fazla karalahana yiyip kendimizi şifa arayışına adayabiliriz. Ama bunlar ancak kontrol yanılsamasına hizmet ediyor.

“Kışkırtıcı ve eğlenceli.”

The Times

BARBARA EHRENREICH, Rockefeller Üniversitesi’nde Hücresel İmmünoloji alanında doktora yaptı; The New York Times’ın çok satan kitaplar listesine girmiş Nickel and Dimed ile beraber 12’den fazla kitap yazdı. Başka konuların yanı sıra sıklıkla sağlık ve tıp alanında yazıyor. ABD’nin Virginia eyaletinde yaşıyor.

DİDEM KİZEN, 1979 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi’nde İngiliz Filolojisi alanında lisans, Birmingham Üniversitesi’nde İngiliz Edebiyatı alanında yüksek lisans yaptı. Çevirileri Yapı Kredi Yayınları, İş Kültür Yayınları ve Jaguar Kitap tarafından yayımlandı.

edebiyathaber.net (17 Haziran 2020)

Yorum yapın