Booker ödüllü Damon Galgut’tan “Taşocağı”

Eylül 14, 2023

Booker ödüllü Damon Galgut’tan “Taşocağı”

Damon Galgut’un “Taşocağı” adlı romanı, Hasan Can Utku çevirisiyle Delidolu Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Suçluluk hissi dipsiz bir kuyudur.

Vaat romanıyla 2021 Booker Ödülü’ne değer görülen Damon Galgut’un kaleme aldığı Taşocağıölüm ve aldatmaca üzerine geç keşfedilmiş bir başyapıt!

Başkasına ait bir kimliğe büründükten sonra avcıyken bir anda ava dönüşen ”isimsiz” bir adamın vicdanıyla hesaplaşmasını anlatan yazar; gizem ve gerilimle ördüğü hikâyesinin ardında sessizce yükselen adaletsizlik, suçluluk duygusu, kefaret gibi inanç değerleriyle zıtlaşan konuları ustalıkla işliyor. 

Katmanlı kurgusu, derinlikli karakterleri ve baş döndürücü sonuyla okurun dimağına kıvılcımlar düşüren bu etkileyici kitap; film yapımcılarının da iştahını kabartarak iki kez beyazperdeye uyarlanmıştı.

Güney Afrika kırsalında uzanan ıssız bir yol… 
Uzun zamandır yürümekten bitkin düşmüş bir ”kaçak”…
Ve yeni atandığı ilçede göreve başlamak için yollara düşen bir rahip.

Kaderin tuhaf oyunuyla yolları kesişen bu iki adam aynı arabaya bindiklerinde kendilerini bekleyen sondan habersizdir. Aralarında yaşanan gerilim dolu tartışmanın ardından isimsiz adam, rahibi acımasızca öldürüp yakınlardaki bir taşocağına gömer. Hemen sonrasında da rahibin atandığı ilçeye giderek onun yerine göreve başlar. Zamanla büründüğü kimliğin saygınlığından başı dönen sözde rahip, sinsice içini kemiren vicdanına çaresizce teslim olur. İşlerin yoluna girdiğini düşündüğü bir anda ise üstünü örtmeye çalıştığı gerçeklerin birer birer su yüzüne çıktığını fark eder. İlçenin Başkomiseri ile kendileri de bir adaletsizliğin kurbanına dönüşecek iki genç kardeşin nefesleri ensesindedir. Yeniden kaçış vaktidir…

Okurları, ”Suçluluk duygusu insanı nereye kadar takip eder?” sorusuyla baş başa bırakarak vicdanî hesaplaşmaların ağırlığı üstüne düşündüren Taşocağı; gerilim dozunun bir an bile eksilmediği, sinamatografik bir roman.

Çarpıcı betimlemeleriyle hayranlık uyandıran Damon Galgut, hikâye kurgusunda dikkat çeken ritmik sıçrayışlarla anlatısına müthiş bir ivme kazandırıyor ve edebiyatseverleri yine can evinden vuruyor. 

”Bu ocak, uzun zaman önce kazılmıştı ve yerin derinliklerine kadar iniyordu. İçinde su olabilirdi, hareket de olabilirdi, ama hiçbir şey de olmayabilirdi. Bir dibi bile olmayabilirdi.”

Tadımlık>>>

Yazar hakkında

1963 yılında Güney Afrika’nın Pretoria kentinde doğdu. University of Cape Town’da drama eğitimi aldı. İlk romanı A Sinless Season‘ı on yedi yaşında yazdı. Diğer kitapları Small Circle of Beings (1988), The Beautiful Screaming of Pigs (1991), Sahtekâr (The Impostor, 2008) ve İyi Doktor‘dur (The Good Doctor, 2003). Booker finalisti olan İyi Doktor, IMPAC Dublin Prize ve Commonwealth Writers’ Prize ödüllerini aldı. Yabancı Bir Odada (In a Strangers Room, 2010) adlı romanı Man Booker Ödülü adayı oldu. Vaat (The Promise) adlı romanı 2021’de Booker Ödülü’nü aldı. Yazarın, bugüne kadar yayımlanmış dokuz romanı ve pek çok oyunu bulunmaktadır. Galgut, hâlen Cape Town’da yaşamaktadır.

edebiyathaber.net (14 Eylül 2023)

Yorum yapın