Booker Edebiyat Ödülü’nün kazananı belli oldu

Kasım 28, 2023

Booker Edebiyat Ödülü’nün kazananı belli oldu

2023 Booker Edebiyat Ödülü’nü İrlandalı yazar Paul Lynch, 5. kitabı “Prophet Song” ile kazandı. 

İngilizce yayımlanan romanlar için verilen ödülün komite başkanı Esi Edugyan, “Prophet Song”u “ruh parçalayıcı ve gerçek” olarak nitelerken, romanın “çağımızın sosyal ve siyasi anksiyetelerini yakaladığını” ifade etti.

Kanadalı yazarı Edugyan, ödül kararının oybirliğiyle alınmadığını ve sonuca varılması için birkaç tur tartışma ve oylama yapılması gerektiğini ifade etti. Karar sürecinin cumartesi günü yaklaşık 6 saat sürdüğü bildirildi.

Ödülü aldıktan sonra Lynch, “Booker’ı memleketim İrlanda’ya götürmek bana çok büyük mutluluk veriyor” dedi.

Eski bir film eleştirmeni olan Lynch, “Yıllar önce Sicilya’da tatildeyken ani bir aydınlanma yaşadım, yazmam gerektiğini biliyordum ve hayatımın bu yola girmesi gerekiyordu. Yön değiştirme kararı aldım ve yöne değiştirdim. İyi ki de yapmışım” diye konuştu.

Lynch, 50 bin Sterlinlik para ödülünü de kazanmış oldu. 

“Prophet Song”, alternatif bir Dublin’de geçiyor. Giderek otoriterleşen hükümetin kurduğu yeni gizli polis servisi, mikrobiyolog Eilish’in evine gelip Öğretmenler Sendikası’nda üst düzey bir yetkili olan eşiyle görüşmek ister. Eilish’in eşi kısa süre sonra yüzlerce diğer siville birlikte kaybolur. Eilish, iç savaş çıkarken dört çocuğunu ve yaşlı babasını bir arada tutmaya çalışır. 

“Prophet Song” henüz Türkçeye çevrilmedi.

edebiyathaber.net (28 Kasım 2023)

Yorum yapın