Birleşik Arap Emirlikleri memurlar için “okuma saati” uygulaması başlattı

Kasım 3, 2016

Birleşik Arap Emirlikleri memurlar için “okuma saati” uygulaması başlattı

baeKültür Servisi’nin The Guardian’a dayandırarak verdiği habere göre, Birleşik Arap Emirlikleri’nde çıkarılan yeni yasaya göre kamu görevlilerinin iş saatleri içerisinde “okuma saati” olacak.

Türünün ilk örneği olan “ulusal okuma yasası”, hafta başında Birleşik Arap Emirlikleri başkanı Halife bin Zayid El Nahyan tarafından duyuruldu. Yasa ile birlikte kamu personeli iş saatleri içinde okuma saatine sahip olacak; ancak okunulan kitabın çalışma hayatında mesleki ya da kişisel gelişime odaklanıyor olması gerekiyor.

Birleşik Arap Emirlikleri‘nin (BAE) devlet başkanı yardımcısı ve Dubai‘nin mutlak hükümdarı Muhammed bin Raşid el-Mektum’un yaptığı açıklamaya göre yasa aynı zamanda kafeleri, müşterileri için okuma materyali bulundurmaya zorunlu kılacak. Bunların yanında alışveriş merkezlerine kütüphane şubeleri açılacak ve kitaplar vergiden muaf tutulacak.

Muhammed bin Raşid el-Mektum, yasa ile ilgili “Hedefimiz, konuyla ilgili bütçemizi yasayı gerçeğe dönüştürmeye ayırarak okumayı halkımız için gündelik bir alışkanlığa dönüştürmek” dedi. Yasanın “daha önce görülmemiş bir kültürel ve yasal girişim” olduğumu söyleyen el-Mektum, yasa ile birlikte “kitapların toplumdaki imajının sağlamlaşacağını” ifade etti. “Yasa okuma gibi temel bir değeri alarak bir hükümet projesiyle bütünleştiriyor.”

Yasa kapsamında aynı zamanda çocuklara “bilgi çantaları” adıyla kitap torbaları dağıtılacak. Kitaplar doğumla birlikte, bir ve iki yaşlarında verilecek ve BAE uyruklular için Arapça, yabancı uyruklular için İngilizce olacak. Yabancı uyrukluların ülke nüfusunun yüzde doksanını oluşturduğu tahmin ediliyor.

BAE geçtiğimiz hafta aynı zamanda Arap Okuma Yarışması’na da sahne oldu. Yarışmada toplam 150 milyon kitap, 20’den fazla ülkeden gelen 3,5 milyon çocuk tarafından okundu ve kazananlar toplam 3 milyon dolar (yaklaşık 9.3 milyon lira) ile ödüllendirildi. Cezayirli yedi yaşındaki Muhammed Farah, yarışmada birinci olarak 150 bin dolarlık ödülü evine götürdü. Kazanan okul ise Filistin Nablus’tandı ve 1 milyon dolar ile ödüllendirildi.

edebiyathaber.net (3 Kasım 2016)

Yorum yapın