“Bir Perişanlık Hali”: Hatalarından arınmak için ne kadar ileri gidebilirsin?

Aralık 6, 2013

“Bir Perişanlık Hali”: Hatalarından arınmak için ne kadar ileri gidebilirsin?

bir_perisanlik_hali_1baskiMehmet Anıl’ın yazdığı Bir Perişanlık Hali” adlı roman Can Yayınları’nca yayımlandı.

Bütün yazı rüzgârdan uçuşan tül perdeler, saten çarşaflar ve kuştüyü yastıklar arasında geçirdiler. Buse’nin uyumasını zar zor bekliyorlar, yatmasıyla birlikte aceleleri varmış ya da bir yerden emir almışçasına soyunup kendilerini birbirlerinin kollarına atıyorlardı. Bazen kavga eder gibi, bazen uzlaşıp barışır gibi, çığlık çığlığa ya da asude bir gecenin ritmine uyarak sakin, kimi zaman kan ter içinde ama her defasında büyük bir istek ve heyecanla sevişiyorlardı.

Bir erkek, sevgilisinin dört yaşındaki kızına cinsel taciz suçlamasıyla kendini bir anda cezaevinde bulursa ne olur? Üstelik bu erkek kendi halinde saf bir Anadolu delikanlısıyken, sevgilisi kentli ve alımlı bir kadınsa? Suçlu mu, suçsuz mu? Adi bir pedofili olayı mı, talihsiz bir yanlış anlama mı?

Mehmet Anıl, tam da bu noktada başlatıyor romanını:

Biz, Harun’u cezaevine düşmesiyle tanımaya başladık. Bu bir perişanlık halidir.

Yargılanma sürecine Harun’un akıl tutulması eşlik eder; başlangıçta sınırda kişilik bozukluğu olarak teşhis edilen rahatsızlığı, geri dönüşü olanaksız boyutlara uzanır. Harun, son umut olarak sığındığı dinde kurtuluşu bulabilecek midir? 

Bir Perişanlık Hali, bir taraftan Harun’un dramının öykülendiği, diğer taraftansa yargılama sürecinin sorgulandığı çift katmanlı bir anlatı düzlemi üzerinde kurgulanmış, son satıra kadar okurun merak duygusunu ayakta tutan ve bunların ötesinde; sevgi(sizlik), delilik, adalet kavramlarını sorgulatırken aynı zamanda eğlendiren bir roman. 

Mehmet Anıl, 1962 yılında İzmir’de doğdu. İstanbul Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi’nde okudu. Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden mezun oldu. AIESEC bursuyla İtalya’da Credito Italiano’da bankacılık üzerine staj yaptıktan sonra Türkiye’ye döndü. 1989 yılında kendi şirketini kurdu. 2001 yılından bu yana yalnızca edebiyatla ilgileniyor. Pembe Otobüs romanıyla 2008 Yunus Nadi Roman Ödülü’nü kazanan Mehmet Anıl, yaşamını İzmir’de sürdürüyor. 

edebiyathaber.net (6 Aralık 2013)

Yorum yapın