Bir kalemin izinde, elden ele, hikâyeden hikâyeye…

Şubat 3, 2023

Bir kalemin izinde, elden ele, hikâyeden hikâyeye…

Doğan Gündüz’ün yazdığı, Vaghar Aghaei‘nin resimlediği Oman’ın Güzel Kalemi, 7 ve üzeri yaş grubu için Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Doğan Gündüz, yeni öyküsünde çok sevdiği kalemini kaybeden bir çocuğun peşinde muzip bir dil oyunu kuruyor; lipogram oyununa Türkçe ile katılıyor. Ressam Vaghar Aghaei de benzer bir oyunu renklerle yapıyor.

Oman’ın Güzel Kalemi, çok sevdiği kalemini kaybeden bir çocuğun ve bulunma yolunda bir elden bir başkasına geçen kalemin hikâyesi gibi görünse de, sıradan bir kayboluş hikâyesi değil. Anlatının da bizzat arayışın bir parçası olduğu, farklı yaşamların bu güzel kalemle birbirine ilmiklendiği özel bir hikâye.

Bu hikâyeyi herkes su gibi okuyabilsin diye Doğan Gündüz muzip bir oyun oynuyor. Alfabemizin bir harfine hiç yer vermeyerek, lipogram oyununa Türkçe ile katılıyor. Ressam Vaghar Aghaei de benzer bir oyunu renklerle yapıyor.

“O gün okuldan çıkıp hoplaya zıplaya evinin yolunu tutunca, çantası da onunla zıp zıp zıpladı. Güle oynaya adım attıkça, güzel kalemi de silgisiyle, açacağıyla, minik zımbasıyla, tutkalıyla, yazı kalemi ve cetveliyle çantasının ön gözünde alt alta, üst üste, o yandan bu yana, bu yandan o yana, gitti gitti geldi. Zıp zıp zıplayan çantanın dibindeki küçük delikten ilk önce iki uçlu kalemin mavi ucu çıktı, peşinden de tamamı. Güzel kalem öylesine yumuşak, öylesine sessizce düştü ki, yoldan geçen kimsenin dikkatini çekmedi.”

Doğan Gündüz 1966’da, İstanbul’da doğdu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde lisans, Conservatoire National des Arts et Métiers’nin (Paris) Teknoloji Tarihi Bölümü’nde yüksek lisans yaptı. İstanbul’da yaşayan yazar çocuklar için yazmayı sürdürüyor.

Doğan Gündüz’ün Can Çocuk Yayınları’ndan çıkan diğer kitapları:
Acayip Bir Hediye • Ailenin En Yaramazı • Bisküvi Kutusundaki Martı • Fare Adlı Kedi • Kaçan Uykuların Peşinden • Rengârenk Bir Ses • Sahi Benim Annem Hangisi? • Selin, Püsküllü Bela • Selin, Ustaların Ustası

edebiyathaber.net (3 Şubat 2023)

Yorum yapın