“Bir Kadını Öldürmek” adlı oyunun ilk gösterimi 25 Ocak’ta!

Ocak 23, 2014

“Bir Kadını Öldürmek” adlı oyunun ilk gösterimi 25 Ocak’ta!

oyungörsel3Gönül Kıvılcım’ın kalem aldığı ve 2011’de Devlet Tiyatroları repertuarına kabul edilen ‘’Bir Kadını Öldürmek’’ adlı  oyunun ilk gösterimi 25 Ocak Pazar günü , 18:30’da Sadri Alışık Tiyatrosu’nda.

Tanıtım bülteninden:

“Kadınlar ne zaman ölürler? Bütün çabalarının bir hiç olduğunu öğrendikleri gün mü?

Başına silah dayamış bir kadın; büyükşehirde yaşıyor. Kocası üniversite mezunu bir erkek, severek evlenmişler. Anneleri, babaları, komşuları, iş arkadaşları ve kızları Elif… Kalabalığın içnde yalnız bir kadın. Karşımıza geçmiş bize anlatıyor, hatırlıyor, silahı bize doğrultuyor, soru soruyor.

‘Neden diye mi merak ediyorsunuz? Neden çok. Tamam her şey benim yüzümden… Yo yo hayır.. Kendime haksızlık etmemeliyim.  Başkaları da var. Ötekiler, boşa harcanmış bir kırk yılın ortakları’ Toplumsal bir değişim süreci geçirdiğimiz şüphesiz. Birileri, bizi bir kalıba sokmaya çalışıyor ve biz neye benzediğini tam olarak tanımlayamadığımız bu yaşam şekliyle gitgide kendimize yabancılaşıyoruz. Konuştuğumuz dil, duyduğumuz ses, yaşadığımız hayat bizim değil sanki.

‘Kadın Cinayetleri’ olgusu son yıllarda toplumsal çözülmenin ve gerilimin yarattığı iç acıtıcı kavramlardan biri. Kırsalda,  geleneksel düşünce yapısının getirdiği istismardan dolayı çokça olan kadın cinayetleri artık kentlerde, eğitimli kesimlerdeki ailelerde ve bireylerde de yaygın. Kadına yönelik şiddet bir insan hakkı ihlalidir ve dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de ciddi bir toplumsal sorundur. Sorunlu ‘cinsiyet’ kavramı, yanlış algılar ve bunun bedelini canlarıyla ödeyen kadınlar. Geride umutlar ve  çocuklar  bırakarak.

Bu algı nasıl değiştirilecek, kadın kendine biçilen suskun rolden nasıl kurtulacak ve kadın cinayetleri nasıl azalacak? Belki de önce sorular sorarak.

Jilet Sinan, Suç Sarayı, Babamın En Güzel Fotoğrafı romanlarının yazarı Gönül Kıvılcım’ın kalem aldığı ve 2011’de Devlet Tiyatroları repertuvarına kabul edilen ‘’Bir Kadını Öldürmek’’ adlı  oyun kentli ve üniversite mezunu çocuk sahibi bir kadının 15 yıllık evlilikten  sonra kocasının baskılarıyla ve bencil yaklaşımıyla  nasıl yalnızlaştığını, nasıl nasıl yaklaştığını anlatıyor.

Oyunun yönetmeni  Yeditepe Üniversitesi tiyatro bölümü mezunu ve Şehir Tiyatroları oyuncusu Nihat Alptekin.”

edebiyathaber.net (23 Ocak 2015)

Yorum yapın