Bir “enkaz edebiyatı” başyapıtı

Haziran 9, 2023

Bir “enkaz edebiyatı” başyapıtı

Nilgün Tanış Polat’ın yayıma hazırladığı, Wolfgang Borchert’in “Geçen Salı” adlı kitabı Everest Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

II. Dünya Savaşı sonrası Almanya’da yazdığı eserleri ‘Enkaz Edebiyatı’nın başyapıtları arasında sayılan Wolfgang Borchert, ilk olarak ölümünden sonra Geçen Salı başlığıyla yayımlanan bu öykü derlemesinde de savaşın yerle bir ettiği dünyayı büyük bir isyan duygusuyla, ustalıkla resmediyor.

Savaştan insan manzaralarını, sıradanlaşan acıları ve paramparça hayatları yalın bir dil ve sarsıcı bir üslupla tahlil eden Borchert, bu öykülerle saldırgan bir milliyetçiliğin ve farklı olana karşı körüklenen düşmanlığın yıkımını ortaya koyarken zamansız ve evrensel insanlık meselelerini kayda geçiyor.

Geleceğini sanatla ve edebiyatla şekillendirmeyi beklerken kendini acımasız bir savaşın ortasında, şiddetli kar fırtınalarıyla sarsılan cephelerde bulan Wolfgang Borchert, kısacık ömrüne rağmen Alman edebiyatının tartışmasız en büyük isimlerinden biri.

“Biz topu yuvarlayanlarız. Ve kendimiz o yuvarlanan topuz. Ama aynı zamanda o yuvarlanan topla devrilen lobutlarız. Ağır topların üzerinde gürüldediği saha da kalbimiz.”

edebiyathaber.net (9 Haziran 2023)

Yorum yapın