Bir başyapıta hazırlık: “Faust: Bir Fragman”

Şubat 28, 2023

Bir başyapıta hazırlık: “Faust: Bir Fragman”

Goethe’nin Faust: Bir Fragman adlı kitabı, Yüksel Pazarkaya çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

1790 yılında yayımlanan ve Faust‘a giden yolda kendi başına bağımsız bir bütün olarak kabul edilebilecek Faust: Bir Fragman, Can Yayınları’nın Kısa Klasikler dizisinde. 

Goethe’nin hayatı boyunca üstünde çalıştığı, edebiyatı ve kimliğiyle bütünleşen ve adeta yazarıyla birlikte büyüyüp olgunlaşan başyapıtı Faust, 1770’te başlayıp 1831’de tamamlanan uzun bir çalışmanın ürünü.
 
Goethe henüz 21 yaşındayken çocuk katili Susanna Margaretha’nın davasından etkilenerek efsanevi karakter Faust’un merkezinde olduğu Urfaust isimli bir eser üzerinde çalışmaya başlamıştı. Daha sonra bu yapıtı geliştirip yeni sahneler ve diyaloglar ekleyerek başyapıtına giden ikinci adımı attı: Faust: Bir Fragman. İlk kez 1790’da yayımlanan bu eser, ancak 1808’de tamamlayacağı Faust I ile olan benzerlikleri ve farklılıklarına, bir fragman olarak nitelenmesine rağmen kendi başına bir bütün, bağımsız olarak da okunabilecek bir metin. Yalnızca aşkın gazabına uğrayan Gretchen’in değil, aynı zamanda başarısızlığa uğramış, tatminsiz ve şüpheci biliminsanının da trajedisi. 

#kısaklasikler #almanklasikleri #felsefe #bilim #içhesaplaşma #diyalog #şeytan

Dizi: Kısa Klasikler
Tür: Oyun
Sayfa sayısı: 136
Fiyat: 34.00

JOHANN WOLFGANG VON GOETHE, 1749’da Frankfurt’ta doğdu. Alman edebiyatının coşkunluk akımı Sturm und Drang‘ın (Fırtına ve Atılım), ayrıca Schil­ler’le birlikte klasik dönemin en büyük temsilcisidir. Yarım kalan hukuk eğitimini tamamlamak üzere Strasbourg’da geçirdiği bir buçuk yıl, yazarın gerçek edebiyatçı kişiliğini bulmasını sağladı. Genç Werther’in Acıları, Goethe’nin Sturm und Drang dönemini yansıtır; bu dönemde, doğa karşısında coşkusunu ve gem vuramadığı duygularını dile getirmek için yeni bir sanatsal arayışa girdi. Önemli yapıtlarından Wilhelm Meister’in Çıraklık Yılları‘nı, dostu Schiller’in etkisiyle tamamladı. Kendi Hayatımdan Şiir ve GerçekGönül YakınlıklarıWilhelm Meister’in Seyahat YıllarıDoğu-Batı Divanı ve Faust, Goethe’nin geç dönem yapıtlarıdır. Goethe, 1832’de Weimar’da öldü.
 
YÜKSEL PAZARKAYA, 1940’ta İzmir’de doğdu. Liseyi bitirdikten sonra Stuttgart Üniversitesi’nde burslu olarak kimya mühendisliği okudu. Öğrencilik yıllarında bir yandan Stuttgart Üniversitesi Tiyatro­su’nu yönetti. Aynı üniversitede, Edebî Bilimler Enstitüsü’nde doktorasını yaptı ve öğretim görevlisi olarak çalıştı. Princeton, Washington ve Dresden üniversitelerinde konuk olarak dersler verdi. Cumhuriyet gazetesi için Almanya muhabirliği yaptı, Milliyet ve Hürriyet gazetelerinin Almanya baskılarında köşe yazıları yayımlandı. Brecht, Goethe, Rilke gibi yazar ve şairlerin eserlerini dilimize kazandırdı. Çeviri çalışmalarının yanı sıra oyun, hikâye ve şiirler kaleme aldı. Aynı zamanda göç sorunlarını ve kavramını ele aldığı eserleriyle de tanındı ve pek çok ülkede okundu.

edebiyathaber.net (28 Şubat 2023)

Yorum yapın