Beynimiz hakkında her şey: Dedikoducu Beyin | Serkan Parlak

Kasım 22, 2021

Beynimiz hakkında her şey: Dedikoducu Beyin | Serkan Parlak

Nöroloji Uzmanı, Doktor Timur Yılmaz’ın geçmişten günümüze beynin gelişimi ve çalışma mantığını anlattığı deneme kitabı “Dedikoducu Beyin” geçtiğimiz günlerde Nemesis Kitap etiketiyle okurla buluştu. “İlk bilinç nasıl ortaya çıktı, vücudun patronu kalp mi, beyin mi, nasıl karar veriyoruz, bilgiler nereye kodlanıyor, hafıza nasıl geliştirilir, beynimiz zamanı nasıl algılıyor, anılar nasıl kaydediliyor ve anımsanıyor, beynimiz hacklenebilir mi, âşık insanın beyni nasıl çalışıyor,” benzeri birçok temel sorunun yanıtını veriyor Yılmaz. Beyinle ilgili merak ve öğrenme isteği olan okurlar için alana giriş niteliğinde bir solukta okunan, yalın, akıcı ve öğretici bir deneme kitabı var elimizde.  

Okura Mektup’la açılan kitabın sekiz ana bölümü “Geçmişten günümüze beynin gelişimi, beyin nasıl çalışır, düşünür, hareket eder; ne kedisiz ne beyinsiz; anılar, hafıza ve bellek; akıl ve zekâ; ilham perisi beyinmiş meğer; beynin karnı acıkınca ve son olarak beyin, bilim, bilgi” başlıklarından oluşuyor.  Ana bölümleri oluşturan alt bölümlerin girişlerine ilgi çekici özdeyişler ve aforizmalar, sonlarına ise özlü kısa notlar konmuş. Barkod kullanarak izlenebilecek video, film ve kitap önerileri bölümlerin ilgili yerlerine yerleştirilmiş. Görsel ve işitsel kaynaklar, okumaya ek olarak farklı bilgilere ulaşmak isteyen okurların tercihine sunulmuş. Kitabın sonuna daha ileri düzeyde okumalar yapmak isteyen okurlar için bir de kaynakça eklenmiş. 

Beyin en önemli organımız, gelmiş geçmiş bütün icatların kaynağında o var. Timur Yılmaz; konuyla ilgili temel meseleleri anlatmada roman ya da öykü yerine içlerinde hikâyeler barındıran deneme türünü seçmiş. Yöntemini kitaba adını da veren dedikodu olarak belirlemiş. Kitabı okuyan okurların karşılarında sorular sorarak, sohbet eder gibi yazan bir uzmanı görmesi samimi bir yaklaşımın ifadesi. Yalın, akıcı, anlaşılır bir dil-günlük konuşma dili- kullanıyor Yılmaz; okurlarda beyinle ilgili merak ve öğrenme isteği oluşturarak daha derinlikli ve daha zorlu kitapları okumanın yolunu açıyor. Yazar, sinirbilimden hareketle hayata dair nitelikli çıkarımlar yapmayı ihmal etmiyor, tabi ki bilimsel zeminden sapmadan. Beynin kökenine, gelişimine, bellek, anılar, zekâ ve akılla olan ilişkisine daha yakından bakıyoruz, bir taraftan da kendimizi tanıyoruz aslında. Dr. Yılmaz kendisine sosyal medya, televizyon ve derslerinde yöneltilen soruları cevaplıyor kitabı aracılığıyla, beyinden hareketle onunla alakalı farklı noktalara değinmeyi de ihmal etmiyor. Beslenme, spor, uyku, takviyeler, farkındalık konularında tavsiyelerde bulunuyor. Sonuç olarak yazarın, okurların hayatlarına dokunmak ve değişime giden yolda onlara katkı sunmak amacını taşıdığını gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. 

Bu kitabı okurken şaşıracak ama en önemlisi beyinle ilgili çok şey öğreneceksiniz. Duygulardan, davranışlardan, beynin odacıkları ve gerçeklik algısından, başlangıçtan günümüze beynin gelişiminden izler bulacaksınız. Hikâyelerden dedikoduya, aşktan anı, hafıza ve belleğe uzanan geniş bir çerçevede ele alınan ve Uzman Doktor Timur Yılmaz’ın deneyim ve birikimiyle ortaya çıkan Dedikoducu Beyin’den sonra beyniniz aynı kalmayacak.”

edebiyathaber.net (22 Kasım 2021)

Yorum yapın