“Ben Okurum”un yeni konuğu Bedia Ceylan Güzelce

Mart 11, 2021

“Ben Okurum”un yeni konuğu Bedia Ceylan Güzelce

Deniz Yüce Başarır, storytel.tr sponsorluğunda hazırladığı podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünde gazeteci, televizyoncu, radyocu ve yazar Bedia Ceylan Güzelce’yi ağırlıyor.

Başarır ve Güzelce; Çinli yazar Yan Lianke’nin ülkesinde en tanınan eserlerinden biri olan, Türkiye’de ise 2020 yılında okurlarla buluşan ve yılın en önemli edebiyat eserlerinden biri olarak dikkatleri üzerine çeken Günler Aylar Yıllar adlı novellayı konuşuyor. Büyük bir kuraklık yüzünden tek edilen topraklarda kör köpeğiyle tek başına kalan yaşlı bir adamın var oluş mücadelesini anlatan roman için Güzelce “Bu kadar küçük bir novellaya bu kadar büyük bir dünya sığdırmak çok büyük bir marifet…” yorumunu yapıyor. Romanı, içinden geçtiğimiz salgın sürecinden bağımsız düşünemediğini ifade eden Güzelce kitapla bağlantılı olarak, dünyanın karşı karşıya olduğu iklim kriziyle ilgili endişelerini de dile getiriyor.

Deniz Yüce Başarır’ın sohbetle bilgiyi buluşturan podcast’i “Ben Okurum”un yeni bölümünde, Çinli yazar Yan Lianke’nin ülkesinde en tanınan eserlerinden biri olan Günler Aylar Yıllar’ı masaya yatırıyor. Çin’de 1997 yılında yayımlanan novella, Türkiye’de 2020 yılında okurlarla buluştu ve yılın en önemli edebiyat eserlerinden biri olarak dikkatleri üzerine çekti. Büyük bir kuraklık yüzünden tüm köy halkının terk ettiği topraklarda kör köpeğiyle birlikte tek başına kalan yaşlı bir adamın var oluş mücadelesini anlatan Günler Aylar Yıllar, masalsı ve şiirsel bir anlatım sunuyor. Romanı gazeteci, televizyoncu, radyocu ve yazar Bedia Ceylan Güzelce ile konuşan Deniz Yüce Başarır, bu metafor yağmurundan bazı güzel parçaları da dinleyenlerle paylaşıyor.

Günler Aylar Yıllar‘ı okurken içinden geçtiğimiz salgın sürecinden bağımsız düşünemediğini söyleyen Bedia Ceylan Güzelce “Geçtiğimiz günlerde NASA dünya kuraklık haritasını yayınladı. Yeraltı sularıyla ilgili de bir çıkarım yapılıyor orada. Önceleri önümüzde 50 yıl var diye beklenen süreç 5 yıl, 3 yıl gibi zamanlara çekilmeye başladı. Ben çok endişeleniyorum. Öyle endişeleniyorum ki bazen günlük hayatımı sürdürmekte zorlanabiliyorum.” diyerek küresel iklim kriziyle ilgili kaygılarını dile getiriyor. Yaşlı adam ile köpeği Kör’ün ilişkisi içinse “Alışılagelmiş bir insan ve onun evcil hayvanı ya da bir sahip insan ve onun köpeği ilişkisinden kesinlikle çok farklı, çok uçlarda yaşıyorlar ilişkilerini.” yorumunu yapan Güzelce sözlerini “Bu novella bana çok iyi geldi. Kendimi hatırlattı, canlı olmanın özünü hatırlattı.” diyerek tamamlıyor.

Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor.

Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.

edebiyathaber.net (11 Mart 2021)

Yorum yapın