“Ben Okurum”un yeni bölüm konuğu Sezen Ünlüönen

Mayıs 4, 2023

“Ben Okurum”un yeni bölüm konuğu Sezen Ünlüönen

Deniz Yüce Başarır “Ben Okurum”un yeni bölümünde Sezen Ünlüönen’i konuk ediyor.

Deniz Yüce Başarır, Storytel sponsorluğunda hazırladığı podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünde Charlotte Brontë’yi ve onun en bilinen, en sevilen eseri Jane Eyre’i masaya yatırıyor. Başarır, modern aşk romanlarının ilki olarak kabul edilen bu ölümsüz eseri, Harvard Üniversitesi’nde İngiliz edebiyatı doktorası yapan yazar Sezen Ünlüönen ile konuşuyor. Jane Eyre’in ilk yayımlandığı dönemde çok kuvvetli tepkiler aldığını ve Hristiyanlık değerleriyle çeliştiği için çok büyük bir öfke doğurduğunu aktaran Ünlüönen “Bu öfkenin bir nedeni, yoksul, kimsesiz bir kadının yine de kendisine bazı şeyleri hak görmesi,” diye açıklıyor. Romanın güçlü başkarakteri için “Bir kadının ‘Benim karakterim, zekâm, kişiliğim, başkaları ne derse desin, tipimi beğenmeseler de, beni gerçekten değerli kılıyor’ diyebilmesi, size söylerken bile tüylerimi diken diken ediyor,” diyen Sezen Ünlüönen sözlerini “Jane Eyre’i okumayı başta bütün genç kızlara sonra herkese canı gönülden tavsiye ediyorum,” diyerek noktalıyor.

Sohbetle bilgiyi buluşturan podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünün merkezine, dünya edebiyatının meşhur üçlüsü Brontë kardeşlerin en büyüğü olan en büyüğü olan Charlotte Brontë’in 1847 yılında yazdığı Jane Eyre yerleşiyor. Deniz Yüce Başarır ve konuğu yazar Sezen Ünlüönen’in bu edebiyat klasiğini konuştuğu eğlenceli ve bilgilendirici bölümde Başarır, romanın en güzel bölümlerinden romantik satırlar okumayı da ihmal etmiyor.

“Jane Eyre kuşaklarca kadına öncülük etti”

20. yüzyılın feminist düşünürlerinin ve yazarlarının, Jane Eyre karakteriyle bir muhasebeye girişmesinin tesadüf olmadığını dile getiren Sezen Ünlüönen, Eyre’in kendisi için de oldukça biçimlendirici olduğunu söylüyor: “Bugün yazarlık ve öğretmenlik yapan bir kadınsam bunda Jane Eyre’in hiç payı yoktur diyemeyeceğim. Bence kuşaklarca kadına ki bu kadınlar İngiltere’de, Amerika’da ya da benim gibi Türkiye’de olabilir, öncülük ettiğini söyleyebilirim.” Sezen Ünlüönen, Jane Eyre’in kadın tutkusunu olumlu ve önemli bir güç olarak ortaya koyan; erkeği sadece akıl ve mantıkla, kadını ise duyguyla ilişkilendirmenin zararlı olduğunu söyleyen ve bu açıdan döneminin kültürel ve entelektüel iklimine çok büyük etkisi olan bir eser olduğuna da dikkat çekiyor. Ünlüönen romanın günümüz için önemini Jane Eyre bizim bugün modern insandan, insan olmaktan, bir birey olmaktan anladığımız şeyin yapı taşlarını dolaylı yoldan teorize eden anahtar bir metin,” sözleriyle vurguluyor. 

“Jane ile Rochester’in ilişkisinde sado-mazo bir dinamik var”

Başarılı yazar ve akademisyen Sezen Ünlüönen, Jane Eyre’in büyük aşkı Edward Rochester ile ilişkisi içinse “Bugünkü aklımla, 21. yüzyıldan baktığım zaman, Rochester’in Jane ile beraber olmasını asla kabullenemiyorum,” diyor ve ekliyor: “Jane ile Rochester’in ilişkisinde sado-mazo bir dinamik var aslında.”

Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.

edebiyathaber.net (4 Mayıs 2023)

Yorum yapın