“Ben Okurum”un yeni bölüm konuğu Jaklin Çelik

Nisan 28, 2022

“Ben Okurum”un yeni bölüm konuğu Jaklin Çelik

Deniz Yüce Başarır’ın storytel.tr sponsorluğunda hazırladığı podcast serisi “Ben Okurum” yeni bölümüyle bu kez mutfağa giriyor, bayram yaklaşırken sofraları zenginleştirecek bir sohbet sunuyor. 

Başarır ve bölüm konuğu yazar Jaklin Çelik’in, Takuhi Tovmasyan’ın Sofranız Şen Olsun adlı kitabından yola çıkan sohbetinde, Ermeni mutfağının güzel ve bugün artık tarih olmuş tarifleri, şen sofraları arzı endam ediyor. Sofranız Şen Olsun’un, yemek tariflerini, hep birlikte yemekler yenen sofraları bir aile hikâyesi çerçevesinde aktardığını söyleyen Çelik “Öyle birbirine değerek büyüyen bir hikâye ki bu… Örneğin karakterleri anlatıyor, o karakterler yan yana geldiklerinde birbirlerini ve sofrayı çoğaltıyorlar. Yani biri diğeriyle evlendiğinde iki sofra birleşiyor ve sofra büyüyor. ‘Sofraya bir sandalye ekleniyor’dan ziyade sofranın tadı büyüyor,” diye devam ediyor. 

Sohbetle bilgiyi buluşturan podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünde Deniz Yüce Başarır, anılı yemekli kitaplar alanında bir öncü olarak nitelenen, Takuhi Tovmasyan imzalı Sofranız Şen Olsun adlı kitabını konuşmak üzere yazar Jaklin Çelik’i ağırlıyor. Sofranız Şen Olsun okurunu geçmişe, 20. yüzyılın ilk yarısında uzun bir zaman dilimine, hatta bazen sancılı günlere götürüyor ve kocaman, kalabalık, zengin bir sofraya buyur ediyor. Başarır ve Çelik’in sohbetinde Ermeni mutfağının lezzetleri ve şen sofraları, Tovmasyan’ın ailesinden anılarla birlikte dinleyicilerle buluşuyor. Yemeğin birleştirici gücünü hissettiren, neşelendiren, zaman zaman da hüzünlendiren bu bölüm, kaybettiklerimize dair bir özlem de uyandırıyor. 

Bölüm konuğu Jaklin Çelik, Selim İleri’nin Sofranız Şen Olsun’u bir başyapıt olarak nitelendirdiğini hatırlatarak “Selim’in o tespiti çok doğruydu. Bugün için de geçerli. Kendi türü içinde bir başyapıt olarak görüyorum bu kitabı,” diyor. Takuhi Tovmasyan için “Çok naiftir, kelimelerini tartarak konuşur,” diyen Çelik “Bu kitabı da okuduğumuzda sanki Tovmasyan konuşuyor gibidir. Bu sofra da ailesinden el aldığı sofradır. Ben zaman zaman sofralarında bulunma şansına eriştim. Gerçekten bu kitaptaki gibidir; gerçekten paylaşmayı çok sever, bir sofra etrafında büyük kalabalıklarla muhabbet ederek yerler yemeklerini,” diye anlatıyor.

Takuhi Tovmasyan’ın ailesinin kitaptaki tariflerine baktığımızda çok orantılı bir mutfak görüyoruz,” yorumunu yapan Jaklin Çelik, “Hem geleneksel hem de kallavi diyebileceğimiz, emek yoğun tatlar var, çok ayrıntı olan yemekler bunlar,” diye ekliyor. Ermeniler için “Bu insanlar bu topraklardan geri çekildiklerinde tat, lezzet, zenginlik de geri çekilmiş,” diyen Çelik sözlerine “Osmanlı mutfağı çok zengin oysa… Baktığınızda, Ermeni aşçılar, Rum aşçılar var; bunlar birbirine değe değe çoğalmış. Gerçekten çok zengin bir mutfak Türkiye mutfağı,” diye devam ediyor. 

Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.

edebiyathaber.net (28 Nisan 2022)

Yorum yapın