“Ben Okurum”un yeni bölüm konuğu gazeteci ve yayıncı Cem Erciyes

Şubat 2, 2022

“Ben Okurum”un yeni bölüm konuğu gazeteci ve yayıncı Cem Erciyes

Deneyimli yayıncı Deniz Yüce Başarır, storytel.tr sponsorluğunda hazırladığı podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünde gazeteci ve yayıncı Cem Erciyes ile birlikte, Sebastian Haffner’in sarsıcı anı kitabı Bir Alman’ın Hikâyesi’ni masaya yatıyor. 

Dünya tarihinin en yıkıcı dönemlerinden birine tanıklık eden kitap için “Bu kitapta benim en çok ilgimi çeken şeylerden biri, Hitler’in nasıl yavaş yavaş iktidara geldiği, nasıl herkesin onu hemen kabullenmediği meselesi oldu. Yani insanların birazcık da gönülsüzce, sanki çaresizce Nazileşmesi…” yorumunu yapan Erciyes, Haffner içinse “Bütün bunlara sebep olan Alman toplumunun ruhunu anlamamızı sağlıyor kitabında, onu sorguluyor. Nasıl olabildi bu, nasıl bütün bu insanlar bu yıkıma kapılabildiler?” diyor. 

Deniz Yüce Başarır, sohbetle bilgiyi buluşturan podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünün konusu olarak 2021 yılında okuyup en sevdiği kitaplardan birini seçiyor. Bir Alman’ın Hikâyesi, Hatırladıklarım (1914-1933) adlı bu anı kitabının yazarı, Naziler iktidara geldiğinde ülkesinden kaçmak zorunda kalan, İngiltere’de gazetecilik yapmaya ve ülkesinde yaşananlarla ilgili yazmaya başladığında ailesini korumak için adını bile değiştiren Sebastian Haffner. Başarır, dünya tarihinin en yıkıcı dönemlerinden birine tanıklık eden kitabı gazeteci ve yayıncı Cem Erciyes ile konuşuyor. İkilinin sohbeti sadece Bir Alman’ın Hikâyesi ile sınırlı kalmıyor elbette; kitaplar kitapları çağırıyor, faşizmin dünyada kol geziyor ama tatlı anılar da kendini gösteriyor. “Ben Okurum”un olmazsa olmazı, kitaptan alıntılar da yine Başarır’ın sesinde hayat buluyor. 

“BAĞIMSIZ BİREY OLMAK KOLAY BİR ŞEY DEĞİL”

Bir Alman’ın Hikâyesi’nden yola çıkarak faşizme uzanan sohbette bölüm konuğu Cem Erciyes “Bağımsız birey olmak kolay bir şey değil, kendi kararlarını verebilmek, suyun akış yönünün tersine doğru gidebilmek zor bir şey,” diyor ve devam ediyor: “Kolay olan, kendini akıntıya bırakmak. Bırak büyük toplumsal felaketleri, sosyal medyadaki linç kültürünün özünde de bundan farklı bir şey olmadığını düşünüyorum. Birisi bir taş atıyor, hemen arkasından o bin kişi daha hiçbir şey sorgulamadan aynı taşı atıyor. Faşizmin toplumlarda bu kadar yükselebilmesinin altında, bu insani zaafımızın yer aldığını düşünüyorum.” 

Günümüzde de bir totaliterleşme, otoriterleşme eğilimi olduğunu ifade eden deneyimli gazeteci ve yayıncı, Bir Alman’ın Hikâyesi, 100 yıl önce olanlara bakıp bugünü de biraz daha iyi anlamamıza imkân veriyor. Benim bu kitaptan çıkardığım ders şu, Sebastian Haffner bize şunu söylemek istiyor: Sesinizi çıkarın, adapte olmaya çalışmayın, bulunduğunuz pozisyonu ama siyasi pozisyonu koruyun…” sözleriyle kitabın önemini vurguluyor. 

Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.

edebiyathaber.net (2 Şubat 2022)

Yorum yapın