“Bayan Charlotte gerçek olsa” dedirten eğlenceli kitap | Meryem Ermeydan

Mayıs 25, 2021

“Bayan Charlotte gerçek olsa” dedirten eğlenceli kitap | Meryem Ermeydan

“Herkesin kalemtıraşıyla ya da spor ayakkabılarıyla konuşmaya hakkı vardır. Onlar gerçek arkadaşların yerini tutamazlar elbette, ama bazen karakterler yaratıp sırlarımızı onlarla paylaşmak iyi gelir.”

Yeni Öğretmen, ana karakterin kimliğini değiştirmeye devam ettiği ve her yaştan okurun severek okuduğu “Bayan Charlotte’un Maceraları” serisinin ilk kitabıdır. İlk kitapta öğretmen olarak karşımıza çıkan Bayan Charlotte’u daha sonraki kitaplarda kütüphaneci, ardından futbol koçu ve bakan olarak görüyoruz.

Öğretmenlerin çoğu hızlı yürür ve hep aceleleri vardır. Oysa Yeni öğretmen Bayan Charlotte diğer öğretmenlerden farklıdır. Büyük yuvarlak bir şapka takar ve onu korkuluk gibi gösteren buruşuk, soluk renkli elbiseler giyer. Üstelik adı Gertrude olan bir taşla konuşur.

Bayan Charlotte’un kim olduğu ve nereden geldiği ile ilgili gizemi tamamen sürükleyici ve merak uyandırıcıdır. En belirgin özelliklerinden bir de şiddete karşı alerjisinin olmasıdır.

“Yeni öğretmenimizin kavga dövüş sözcüklerinin hiç duyulmadığı tuhaf bir ülkeden ya da uzak bir gezegenden geldiği kesindi.”

Çocuklar ilk zamanlar onun tam bir zırdeli olduğunu düşünürler, ancak kısa süre sonra okulu her zamankinden daha eğlenceli hale getirdiğini fark ederler.

Yeni öğretmen, öğrencileriyle birlikte matematik dersinde sınıf duvarlarını pişmiş çubuk makarna ile ölçer, kaba bir goril hakkında büyüleyici hikayeler anlatır ve hatta öğrencileri ile futbol oynar.

Yaklaşık 80 kitabı olan Dominique Demers’e, Tony Ross muhteşem resimleriyle eşlik eder. Bu kitap, Bayan Charlotte gerçek olsa dedirten eğlenceli, yaratıcı ve ilham verici bir hikayeye sahip.

Bu kitapta sevdiğim şeylerden biri, eğitimin eğlenceli hale getirilmesi, sürekli aksiyon, macera ve heyecan barındırması oldu. Karakterlerin hepsi titizlikle işlenmiş, özellikle Bayan Charlotte, akılda kalıcı ve son derece sevimlidir.

Ayrıca Bayan Charlotte’un anlattığı hikayelerin bölümlerini okumak çok heyecan vericiydi ve hikaye anlatmanın büyülü gücünü, özellikle çocuklar üzerindeki etkileri çok iyi tasvir ediyordu. Hikayenin sonu benim için beklenmedik bir acı tatlı sürprizle bitse de bende Bayan Charlotte’un diğer kitaplarına karşı büyük bir iştah uyandırdı.

www.almabooks.com adresinde yayınlanan, Bayan Charlotte’un Maceraları serisinin yazarı Dominique Demers’le serinin ilk kitabı Yeni Öğretmen hakkında yapılan keyifli söyleşiyi Can Çocuk Yayınlarının Türkçeleştirmesiyle http://www.cancocuk.com/blog/1053 bağlantısından okuyabilirsiniz.

Bayan Charlotte’un Maceraları serisinde yer alan diğer kitaplar: Gizemli Kütüphaneci, Acayip Bir Bakan ve Yeni Futbol Antrörü, yine Can Çocuk Yayınları tarafından yayınlanmıştır.

Kaynak: Yeni Öğretmen, Dominique Demers, Resimleyen: Tony Ross, Çeviren: İpek Şoran, Sayfa Sayısı: 64, Can Çocuk Yayınları.

Meryem Ermeydan – edebiyathaber.net (25 Mayıs 2021)

Yorum yapın