Böceklere, yarasalara, kuşlara ve insanlara 7/24 açık müze

Mayıs 1, 2021

Böceklere, yarasalara, kuşlara ve insanlara 7/24 açık müze

Danimarkalı-İzlandalı sanatçı Olafur Eliasson’un son projesi büyük ilgi çekiyor. Sanatçı İsviçre’nin üçüncü büyük şehri Basel’de bulunan Fondation Beyeler’e ait müze binasının duvarını yıktı, içini suyla doldurdu.

24 Saat açık

“Life” adlı mekana özgü enstalasyonun önemli bir özelliği de ziyaretçilere 24 saat açık olması. Projenin “böcekler, yarasalar, kuşlar ve insanlara” açık olduğunu söyleyen Eliasson’un enstalasyonu Basel kentinin hemen dışında bulunuyor. Yapının mimarı Renzo Piano’dan izin alarak bir duvarı yıkan sanatçı dışarıdaki havuzun da içeriye doğru akmasını sağlarken, ahşap yürüyüş yolları yaptıran sanatçı böylece ziyaretçilerin suyun üzerinde gezmelerini sağlıyor.

Kontrol İnsan Dışında

Proje kapsamında Eliasson 80 santim derinliğindeki suya yeşil organik boya karıştırırken, peyzaj mimarı Günther Vogt da suyun içine gölet bitkileri ve nilüferler yerleştirdi.

The Art Newspaper’a enstalasyonla ilgili konuşan Eliasson, “Bu işin kontrolünü insanlara, insan olmayanlara, bitkilere, mikroorganizmalara, havaya, iklime teslim ediyorum. Müzeler genellikle bunların birçoğunu uzak tutmaya çalışır” dedi.

Gece Biletsiz Geziliyor

Temmuz ayına kadar ziyarete açık olan “Life” adlı enstalasyonu çevrimiçi olarak izlemek isteyenler Fondation Beyeler’in internet sitesini ziyaret edebiliyor. Geceleri mavi ışıkla aydınlatılan bina gündüz bilet alınarak ziyaret edilebilirken 21.30’dan sonra biletsiz gezilebiliyor.

Kaynak: ArtDog.com (1 Mayıs 2021)

Yorum yapın