Babil, e-kitap pazarının yarısına talip

Ocak 2, 2015

Babil, e-kitap pazarının yarısına talip

babilDünya gazetesinden Selenay Yağcı’nın haberine göre, Libronet Direktörü Çalışkan, e-kitap pazarının yarısına talip olduklarını bildirdi.

Türkiye’de 1 milyar dolar büyüklüğü olan kitap pazarının yarısını kültür kitapları yani okuma amaçlı edinilen kitaplar oluşturuyor. Bu kitaplarda ise yeni trend olan online satışın payı oldukça düşük. Her 100 kitaptan sadece 5’i internetten satılıyor. İnternetin payı ise elektronik kitap sektörünün gelişmesiyle artacak. Bu yıl sonunda 15 bin kitaplık içeriğe sahip olacak e-kitap sektörünün 2015 sonunda 50 bin kitaplık içeriğe ve yüzde 20’lik paya ulaşacağı öngörülüyor. Sektörün en yeni oyuncusu Babil.com, yüzde 20’lik paya ulaşmasında destek verdiği e-kitap pazarının yarısına talip. 2015 sonunda ise online pazardan yüzde 25 pay almak istiyor.

Öncelikli amaçlarının internetin payını yüzde 10’a çıkarmak ve e-kitap sektörünü geliştirmek olduğunu dile getiren Libronet Bilgi ve Teknoloji Hizmetleri Yönetici Direktörü Mehmed Ali Çalışkan, “Libronet olarak kitap sektörüne çeşitli kanallardan 10 milyon TL yatırım yaptık. Bu rakam önümüzdeki yarıyıl itibariyle 15 milyon TL’yi bulacak” dedi.

İçerik yeterli olsa e-kitap gelişir 

Babil.com’dan günde 500 paket sipariş çıkışı olduğunu ve ayda 45 bin civarında kitap satıldığını belirten Çalışkan, şunları söyledi: “Babil.com, Libronet gibi büyük bir kitap evreninin çekirdeği. Piyasadaki muadillerine göre okuru hedefleyen ve okur yönlendirmesi yapan site. Bir kitap okuru siteye girdiğinde kitapla ilgili bir dünyaya adım atsın, yazar hakkında bilgi alsın, ona önerdiğimiz kitap listelerini, kitap incelemelerini okusun, satış dışında da bilgiler alsın diye kuruldu.” Her ay ortalama yüzde 7 büyüyen babil.com’da, e-kitap satışının ekim itibariyle başlamasına rağmen rakamların umut verici olduğunu kaydeden Çalışkan, “Biz aslında elektroniğe yatkın bir milletiz, okur da e-kitabı talep ediyor zaten ama sektörün gelişmeme nedenlerinden biri içeriğin yeterli olmaması ve içeriğin doğru ulaştırılacağı büyük ekosistemlerin oluşmaması” diye konuştu. E-kitap okuyucusu Calibro’yu piyasaya sunduklarını ve günlük 50 adet Calibro satarak hedeflerine ulaştıklarını ifade eden Çalışkan, 2015 sonunda 30 bin Calibro satmayı hedeflediklerini kaydetti.

2 Ocak 2015

Yorum yapın